A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Завдання: не повинно бути жодного району, де немає ОТГ, - Зубко

Дата: 20.03.2018 09:44
Кількість переглядів: 598

 

U-LEAD є в першу чергу хабом, в якому повинні об’єднуватися зусилля як ОДА, РДА, органів місцевого самоврядування, так і всіх проектних груп, які працюють в напрямі реформи децентралізації. Мова йде про GIZ, SIDA і проектні організації, які працюють паралельно – USAID, яка працює з ПУЛЬС, проекти з енергоефективності тощо. Про це наголосив під час спілкування з проектними менеджерами регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування (U-LEAD) Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, важливим є підхід ULEAD до визначення пріоритетності завдань. І окрему увагу необхідно звернути на формування перспективних планів, які повинні включати не тільки громади. Це і формування первинної медичної мережі, і мережі Центрів безпеки, і опорних шкіл та ЦНАПів – і ці позиції мають обов’язково бути включені при формуванні перспективного плану створення ОТГ кожної області.

Окремо Віце-прем’єр наголосив і на питаннях створення ОТГ навколо центрів економічного зростання  відповідно до визначеного переліку потенційних об’єднаних територіальних громад, вибори до яких можуть відбутися у 2018 році, а також сприяння у приєднанні територіальних громад до створених ОТГ, вибори в яких відбулися у 2015 – 2017 роках.

«Для нас важливими є питання – повсюдність поширення децентралізації. Коли є території в межах цілого району, де немає жодного ОТГ – дуже важко людям пояснювати переваги децентралізації. Тому, зараз нам потрібно переходити від макрорівня до рівня районів. Завдання 2018 року – не повинно бути жодного району, де немає ОТГ! І це має бути спільна позиція, як центральної і місцевої влади, так і офісів підтримки реформи на місцях», — підкреслив Зубко.

Серед інших важливих пріоритетів, Геннадій Зубко назвав – формування комплексної мереж в кожній області, першочерговим критерієм яких має бути доступність і якість. «Наразі ми відпрацьовуємо спільно з SIDA питання стандартів для ЦНАПів. Паралельно напрацьовуються стандарти щодо «первинки» в сільській місцевості, формування освітнього простору і Центрів безпеки. Тому, формування мережі і її впровадження – це наша спільна робота, яка повинна бути в пріоритетах вашої уваги», — розповів він.

Третім пріоритетом є навчання громад. «Ви повинні інформувати громади про етапність просування реформ – Нової української школи, охорони здоров’я, адміністративних послуг – і навчання є одним із головних процесів в цьому. Але при цьому важливою умовою є визначення кількості лідерів в кожній з областей, які є по-суті «двигунами» в кожному напрямку. Це люди, які не тільки можуть приїхати послухати тренінг, а й впровадити ці знання на практиці в своїй громаді. Тому, ви маєте стати головними провідниками цих процесів. Децентралізація – єдина реформа, яка так масштабно впроваджується за останні 25 років», — резюмував він.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора