A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

В рамках проекту Міністерства юстиції України: "Я маю право"

Дата: 04.07.2018 15:40
Кількість переглядів: 749

Державна реєстрація народження проводиться безкоштовно за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків.

У разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження дитини державна реєстрація провадиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Одночасно з заявою про державну реєстрацію народження подаються:
 
    а) медичне  свідоцтво  про народження (форма N 103/о, затверджена наказом Міністерства  охорони  здоров'я  України від 08.08.2006 N 545), що видається закладами охорони здоров'я, де  приймаються пологи;

    б) паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державної реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб;

    в) паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі, якщо державна реєстрація народження провадиться не батьками, а іншою особою;

    г) документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, заява матері, спільна заява матері та батька дитини).

Несвоєчасна без поважної причини державна реєстрація батьками народження дитини тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Державна реєстрація народження дитини, яка народилась поза закладом охорони здоров'я.

У таких випадках необхідно терміново звернутись до медичного закладу, який повинен провести огляд матері та дитини і видати медичне свідоцтво про народження або медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу.
У разі якщо заклад охорони здоров’я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія, створена структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державної адміністрації.
До вищезазначених комісій, не пізніше одного тижня з дня народження дитини, з заявою довільної форми може звернутись жінка, яка народила дитину, її чоловік, родичі, інші особи, представники служби у справах дітей.

Крім заяви заявник подає:

- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

- обмінну карту пологового будинку, пологового відділення лікарні;

- результати аналізів, ультразвукового дослідження, проведених під час вагітності жінки, яка народила дитину поза закладом охорони здоров’я;

- копію картки виклику медичної швидкої допомоги;

- довідку про генетичну спорідненість між жінкою, яка народила дитину поза закладом охорони здоров’я, та дитиною;

- медичну довідку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про огляд дитини, яка народилася поза закладом охорони здоров’я та медичну довідку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про огляд жінки для підтвердження факту народження дитини;

       - інші документи, які підтверджують надання медичної допомоги жінці у зв’язку з пологами.

Якщо медичні довідки у заявника відсутні, комісія приймає рішення про обов’язковий огляд жінки та дитини і направляє їх для проведення такого огляду.
    Після підтвердження факту народження дитини заклад охорони здоров’я, під наглядом якого перебуває дитина, видає на підставі висновку комісії заявникові медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, яка разом із висновком є підставою для проведення державної реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану.

Державна реєстрація народження дитини, яка досягла 1 року:

Якщо заява про державну реєстрацію народження дитини, яка досягла одного року і більше надійшла після закінчення одного року з дня народження дитини і до досягнення нею 16  років, то  державна  реєстрація народження проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання  дитини  на загальних  підставах.

У  цих  випадках  одночасно подаються:
- медичне свідоцтво про народження,
- медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу,
- довідка з місця проживання дитини,
- документи,  що підтверджують  походження дитини.

У разі  досягнення  дитиною  16  років державна
реєстрація її народження може проводитися за її особистою заявою з пред'явленням паспорта  та  відповідно  до  законодавства,  яке  регулює порядок поновлення актових записів цивільного стану

За відсутності  документа  закладу   охорони   здоров'я   або медичної консультаційної комісії,  що підтверджує факт народження, підставою для проведення  державної  реєстрації  актів  цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора