Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Профілактика грипу

Дата: 28.02.2019 11:53
Кількість переглядів: 623

Грип – вірусне захворювання, яке має важкий перебіг та від якого, на жаль, ніхто не застрахований. З настанням холодів ймовірність зараження зростає в рази, адже люди проводять у теплих, сухих і малопровітрюваних приміщеннях все більше часу. 
Сильний озноб, головний біль і світлобоязнь, різке підвищення температури до 38–40 °C, ломота в тілі – все це типова симптоматика грипу. В середньому хвороба дає свої симптоми на 2–3 день після інфікування. Слід зазначити, що єдиним джерелом передачі вірусу є хвора людина. Захворіти на грип через те, що ви змерзли або промокли, неможливо.
Щоб запобігти виникненню хвороби, потрібно:
• під час епідемії грипу обмежити відвідування місць з великим скупченням людей;
• обов’язково мити руки з милом після вулиці;
• зробити щеплення від грипу;
• частіше гуляти на свіжому повітрі;
• не чіпати ніс, обличчя та очі немитими руками;
• займатися фізкультурою.
Якщо у вас вже з’явилися перші ознаки грипу, ви можете в домашніх умовах дотримуватися таких простих правил:
• Пийте якомога більше рідини. Як тільки вам здалося, що у вас починається грип, намагайтеся якомога більше вживати рідини – це перші ліки від застуди. Чаї, компоти, відвари з трав і навіть звичайна вода допоможуть боротися вам з сухістю в роті. Але при цьому не вживайте кофеїн. Оскільки такі напої мають не тільки сечогінну дію, а й викликають відчуття розбитості та втоми.
• Постійно провітрюйте кімнату. Віруси грипу дуже швидко поширюються в закритому приміщенні. Якщо в кімнаті прохолодно, одягніться тепліше, але не вмикайте обігрівач.
• Носіть марлеві пов’язки. Носити марлеві маски корисно не тільки здоровим, а й насамперед хворим людям. Вони захистять здорових від грипу, а частинки слини при чханні та кашлі хворого не потраплятимуть у повітря. Змінювати маску потрібно кожні 40–45 хвилин.

• Правильно харчуйтеся. Передусім у свій раціон ви повинні включити продукти, які містять повноцінні білки, вітаміни, мікроелементи. Обов’язково приймайте натуральний вітамін С, який міститься в цитрусових, ягодах брусниці та смородини. Хорошим джерелом вітамінів стане відвар шипшини. В їжу обов’язково включайте злакові, м’ясо і рибу. Не забувайте їсти часник!

Дотримуйтеся цих простих рекомендацій і не хворійте!

Олег Чайковський
Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора