A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Не зривайте первоцвіт

Дата: 19.03.2019 13:25
Кількість переглядів: 479

Бережіть природу! 
 

Щойно з’являються перші сонячні промені, природа поволі пробуджується від зимового сну. Посеред острівців білого снігу з'являються перші провісники весни – ранньовесняні квіти, первоцвіти.
Шафран Гейфелів, підсніжник білосніжний, сон великий та чорніючий, ясенець білий, цибуля ведмежа, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, конвалія звичайна, медунка темна, первоцвіт весняний, фіалка запашна, анемона дібровна та розлога, проліска дволиста, місячниця оживаюча, арум Бессера – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються на території нашої місцевості. Майже всі вони відносяться до категорії рідкісних і зникаючих видів рослин, більшість з них занесена до Червоної книги України.
Нажаль, багато з нас появу провісників весни може спостерігати на вулицях та ринку міста, де продаються зірвані рослини. Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Також, нерідко квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Зірвавши три рослини первоцвіту – означає, що ви загубили 45-60 насінин, які в майбутньому дали б новее покоління. Масове знищення ранньовесняних рослин з метою продажу призводить до зменшення їх кількості в природі, а згодом й до повногозникнення.
Слід пам’ятати, що здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ” „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”, та згідно з вимогами статей 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.
Шановні жителі громади будьте свідомими і не губіть декоративні дикоростучі рослини лише задля прихоті насолодитися їх запахом і красою. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу, є їх невід’ємною частиною. Зниклі види, які „творились” природою десятки тисяч років неможливо відродити.

Бережіть природу! 
Не зривайте первоцвіти та не купуйте їх!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора