A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Безоплатна вторинна правова допомога

Дата: 24.04.2019 14:01
Кількість переглядів: 367

Безоплатна вторинна правова допомога – це правова допомога, що надається для захисту прав людини в суді за рахунок коштів Державного бюджету України. Надання такої допомоги забезпечують місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні, які розпочали свою роботу з 1 липня 2015 року.
Розташування та контакти центрів правової допомоги можна дізнатись на сайті www.legalaid.gov.ua, або в операторів гарячої лінії 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).
Один із таких центрів знаходиться у м. Кам’янці – Подільському, за адресою: м. Кам’янець-Подільський вул. Пушкінська, 44, каб. 306. 
Право отримати безоплатну вторинну правову допомогу мають:
1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;
2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;
2-1) внутрішньо переміщені особи;
2-2) громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;
3) особи, до яких застосовано адміністративне затримання;
4) особи, до яких застосовано адміністративний арешт;
5) особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;
6) особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;
7) особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі;
8) особи, на яких поширюється дія Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту";
9) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;
9-1) особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
10) особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;
11) особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку;
12) особи, реабілітовані відповідно до законодавства України;
13) особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.
Центр правової допомоги за законом забезпечує представництво інтересів особи у разі, якщо справа потребує розгляду в суді чи вже розглядається судом та/або складання документів, необхідних для захисту прав особи у суді. Ці послуги надаються адвокатами за дорученням центру правової допомоги.
Упродовж 10-ти днів із дати отримання звернення особи з усіма необхідними документами центр правової допомоги повинен прийняти рішення про призначення адвоката, який вестиме справу, або надання обґрунтованої відмови у наданні безоплатної вторинної правової допомоги. У разі прийняття позитивного рішення центр правової допомоги видасть доручення адвокату та повідомить про це особу, яка звернулась, телефоном або іншим способом. Якщо справу можна вирішити самостійно, проконсультувавши особу без звернення до суду, центр правової допомоги направить її до організації, яка надає необхідну правову консультацію для вирішення питання по суті.
Безоплатна вторинна правова допомога передбачає, що роботу адвоката у справі оплачує держава. Тобто, для особи така правова допомога є безкоштовною. Ні адвокати, ні службові особи центру правової допомоги не мають права вимагати у людини жодної додаткової матеріальної винагороди за виконану роботу.
Усі адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, проходять конкурсний відбір та регулярне навчання, і надають безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до встановлених стандартів якості. У разі, коли людина незадоволена послугами адвоката, вона має можливість звернутися зі скаргою до центру правової допомоги та/або кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури
Для того щоб отримати безкоштовну правову допомогу потрібно зателефонувати до Кам’янець – Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за телефоном: +38(03849) 5-01-59, 5-01-62, моб. +38(097)894-49-00, та отримати консультацію у працівників центру правової допомоги щодо права на правову допомогу за рахунок держави, часу візиту та перелік необхідних документів, які потрібно взяти із собою для попередньої консультації.

Аліменти 2019. Відповідальність
Аліментами, відповідно до чинного законодавства, називаються кошти, котрі виплачуються дитині одним із батьків. 
Тобто, ці кошти є власністю дитини і батьки (опікуни) повинні витрачати їх на користь дитини.
Аліменти можуть батьки сплачувати добровільно. Якщо компромісу досягти не вдається, далі рішення за судом. 
Законодавством передбачено, що платити батьки повинні до повноліття. Однак, якщо дитина ще навчається у виші, тоді батьки зобов’язані підтримувати її фінансово до 23-річчя.
Аліменти на повнолітню дитину чи на неповнолітню можуть сплачуватись в двох варіантах:
1) в твердій грошовій формі (до уваги в такому разі береться індексація).
2) суми, яка вираховується із заробітної плати одного із батьків.
Державою встановлюється мінімальна та максимальна сума аліментів. Перша становить 50% від прожиткового мінімуму, визначеного для дітей відповідної вікової категорії. Максимальна — 10 прожиткових мінімумів.
Мінімальний розмір аліментів:
для дітей до 6 років – 813 грн. (з 01.01.2019); 849,5 грн. (з 01.07.2019); 889,5 грн. (з 01.12.2019);
для дітей з 6 до 18 років – 1013,5 грн. (01.01.2019); 1059 грн. (з 01.07.2019); 1109 грн. (з 01.12.2019).
Мінімальний рекомендований розмір аліментів встановлюється у розмірі 100% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Тобто, це:
для дітей до 6 років – 1626 грн. (з 01.01.2019); 1699 грн. (з 01.07.2019); 1779 грн. (з 01.12.2019);
для дітей з 6 до 18 років – 2 027 грн. (з 01.01.2019); 2 118 грн. (з 01.07.2019); 2 218 грн. (з 01.12.2019).

За певних нюансів (хвороба, навчання, проживання далеко від місця навчання, зайві витрати на проїзд тощо) суд може збільшити розмір виплат.
Незалежно від методики визначення суми аліментів, суд завжди бере до уваги кількість дітей. Так, аліменти на одну дитину можуть становити лише чверть від заробітної плати батька (матері). Сума на двох дітей становить третину, а на трьох чи більше — половину від загальної суми доходів батька.
Якщо ж несплата аліментів, що призвела до виникнення заборгованості понад шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою накладення адміністративного стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. При наявності такої заборгованості державний виконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 1831 Кодексу про адміністративні правопорушення України, та надсилає його для розгляду до суду.
Вид суспільно корисних робіт визначає орган місцевого самоврядування. Водночас, суспільно корисні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.
Чинне законодавство містить право того із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку - за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.
Така довідка видається органом державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом десяти днів і дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.
Внесені зміни до ЗУ «Про виконавче провадження» передбачають також, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови про:
• тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
• тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;
• тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та вихолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
• тимчасове обмеження боржника у праві полювання.
При цьому визначається ряд застережень, коли тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не може бути застосовано, у разі:
• якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування;
• використання боржником транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю;
• проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції;
• розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами у порядку, встановленому законом.
Реалізація державної політики у сфері посилення захисту дітей не обмежується лише прийняттям закону, а передбачає і ряд заходів для ефективної реалізації. 
Консультація підготовлена, фахівцями Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
(м. Кам'янець-Подільський, вул. Пушкінська, 44, тел. (03849) 5-01-59, 5-01-62)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора