Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

ЗА РІК РОБОТИ ВАГОМІ РЕЗУЛЬТАТИ

Дата: 21.06.2019 13:58
Кількість переглядів: 374

Сьогодні можна багато говорити про плюси і мінуси нового адміністративно-територіального устрою країни, про позитивні тенденції об’єднання й негативні моменти «самостійності» у виборі сусідів, про добровільність процесу й відповідно той факт, чому вона (добровільність) гальмує власне реформу. Та які би думки не висловлювали, усі як один погоджуються з тим, що реформа децентралізації, яка стартувала в Україні в 2014 році, принесла багато змін для громад, дала їм можливість відчути себе господарями на власній землі, навчила відповідальності й господарського підходу до справи. 
Якою стала реформа для Слобідсько-Кульчиєвецької об’єднаної територіальної громади, поговорили з її очільником Русланом Нестеровим, який на черговій сесії сільської ради прозвітував про роботу, зроблену за 2018 рік.
- Руслане Олеговичу, минуло більше року з часу створення нової територіальної громади. Напевне, вже можна робити певні проміжні висновки, чи вартий був результат затрачених зусиль і що взагалі дала реформа?
- Звичайно, результати є і вони без перебільшення вагомі. У Слобідсько-Кульчиєвецьку ОТГ об’єдналося 14 населених пунктів, загальна кількість населення складає 8428 осіб. Маємо двох в.о. старост. Та найбільше про успішність, напевне, скажуть цифри і реальні справи, які вдалося зробити за цей короткий проміжок часу. Громада наша молода – працюємо трохи більше 1,5 року.
- Якщо говорити мовою цифр, то наскільки наповненою є сільська скарбниця і чи вистачає коштів, аби люди побачили і відчули реальні переваги реформи децентралізації? 
- За минулий рік ми отримали майже 45 млн грн надходжень до зведеного сільського бюджету, при цьому власних доходів маємо більше 20 млн грн, а субвенцій та дотацій з державного й обласного бюджетів – майже 25 млн грн. Найбільше надходжень до бюджету маємо від податку на доходи фізичних осіб (11964,1 тис. грн), податку на майно (2212,5 тис. грн) та єдиного податку (5192,7 тис. грн). Щодо платників податків, то найбільше сплачено до бюджету сільської ради податку з доходів, одержаних громадянами від надання в оренду земельної частки (паю). Відтак від ТОВ «Енселко Агро» надійшло 1449,7 тис. грн, ТзОВ «Агросолюшинс» - 327,8 тис. грн, ПП САФ «Колос - плюс» - 234 тис. грн, ТОВ ВКФ «Агро-ЕКО ХХІ» - 218,9 тис. грн. 
Підсумовуючи 2018 рік, слід зазначити, що відбулась низка змін у соціально-економічному розвитку території.
- Після об’єднання усі громади починали з розвитку інфраструктури. Слобідсько-Кульчиєвецька ОТГ також активно просувалася в цьому напрямку. Які проекти за трохи більше ніж рік роботи вдалося реалізувати?
- Сьогодні ми можемо говорити про перші результати в розвитку інфраструктури і навіть про своєрідний топ-10 інфраструктурних проектів, на які за рахунок коштів субвенції з державного бюджету було залучено 2754,200 тис. грн. 
Отож, було розроблено проектну документацію на будівництво гілки водогону в с.Врублівці та гілки водогону в с.Боришківці. Маємо проектно-кошторисну документацію на реконструкцію сільського клубу в с.Боришківці. Проведено капітальний ремонт вулиць та провулків у с.Мукша-Китайгородська, зокрема вулиці Нагірна, провулків Польовий, Свято-Троїцький, Майський, Котляревського, Войнова, Лесі Українки, Шевченка. Також розроблено проектні документації на капітальний ремонт вулиць Заводська, Сковороди, Майська, Берегова та Вишнева в с.Мукша Китайгородська.
Разом з цим за кошти сільського бюджету в 2018 році ми проводили роботи з утримання вулично-шляхової мережі, на що було витрачено більше 2 млн грн. Поточний ремонт зроблено загалом на 41 вулиці громади. У с.Баговиця це вулиці Колгоспна, Подільська, Шкільна, І.Франка, Шевченка, Тітова, Лесі Українки, Молодіжна. У с.Врублівці - вул.Дружби, Центральна, Річна, Подільська, Партана, Лесі Українки, Молодіжна, Шкільна. У с.Яруга - Шевченка, Садова, Перемоги. У с.Станіславівка - Шевченка, Річна. У с.Мукша-Китайгородська – Майська, Затонського, Клубна, Механізаторів, Головна, Сковороди, пров.Вишневий. У с.Тарасівка – Привокзальна, Першотравнева. У с.Устя – Дружби Народів, Подільська, Наддністрянська.
У с.Мала Слобідка – Шевченка. У с.Оленівка – Молодіжна, Польова, Зелена. У с.Боришківці – пров.Спортивний, Праці. У с.Слобідка-Кульчиєвецька – Робоча, Колгоспна.
Крім цього, за кошти субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій завершено реалізацію проекту по реконструкції частини системи водопостачанняу с.Велика Слобідка на суму 1548,2 тис. грн. та проведено реконструкцію існуючої лінії 0,4 кВ з улаштуванням вуличного освітлення по вулицях Дружби, Центральна, Шевченка, Сонячна в селі Врублівці на суму 917,0 тис. грн.
- Руслане Олеговичу, чимало проектів було зроблено і за кошти сільського бюджету, чи не так?
- Звичайно. Зокрема, було розроблено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію сільського будинку культури та реконструкцію водогону у Великій Слобідці. Також здійснювалося чимало поточних господарських витрат, думаю, усіх їх не варто зайвий раз перелічувати, бо серед них маємо як дрібні, як, наприклад, придбання автозапчастин до комунальних автомобілів чи гойдалок на дитячий майданчик, так і суттєві, приміром, купівля комп’ютерної техніки, встановлення камер відеоспостереження. 
- Після утворення Слобідсько-Кульчиєвецької ОТГ, напевне, левову частку бюджету було спрямовано на утримання закладів освіти і культури, адже у вас їх чимало.
- Ви правильно підмітили. Відділу освіти культури, туризму, молоді та спорту сільської ради, який очолює Олена Сендзюк, підпорядковуються 7 закладів дошкільної освіти, 5 закладів загальної середньої освіти, 7 бібліотек, 9 клубів і один будинок культури. На утримання галузі освіти з бюджету було використано 8959,4 тис. грн, по галузі культури – 956,4 тис. грн. У середньому в розрахунку на одного учня по навчальних закладах видатки склали 37,4 тис. грн, на одного дошкільника - 26,7 тис. грн.
У дошкільні заклади освіти ми закупили посуд та кухонне приладдя, канцтовари та дидактичні матеріали, медикаменти, необхідну побутову техніку. Крім того, було проведено поточні ремонти Боришковецького та Слобідсько-Кульчієвецького ЗДО. Вартість перебування одного дня в усіх дитсадках громади складає 1 грн в день, решту витрат бере на себе сільська рада. 
Чимало оновлень відбулося і в закладах загальної середньої освіти. У першу чергу, ми подбали про наших першокласників, які минулого року стали першопрохідцями в навчанні за стандартами Нової української школи. Відтак були придбані парти для першачків, канцтовари та необхідні набори, магнітні та мультимедійні дошки, у їдальні – посуд та кухонне приладдя. Гарячим харчуванням у школах охоплено 330 учнів, з яких безкоштовно харчуються 43 дитини пільгових категорій. Маємо три шкільних автобуси, якими здійснюємо підвіз 125 учнів. 
- Культура в громаді фінансується за залишковим принципом?
- Намагаємося відходити від цієї практики й більше уваги приділяти згаданій галузі. Як вже говорив, ми виготовили документацію на реконструкцію сільських клубів у Боришківцях та Великій Слобідці. Цього року відкрили клуб у Слобідці-Кульчиєвецькій, який до того знаходився в занедбаному стані. Тільки уявіть, центральна садиба громади, а зібратися не було де. Тепер же маємо оновлений зал, у якому проводимо свята, навіть вокальний гурт вдалося за такий короткий проміжок часу сформувати. 
- Віднедавна в Слобідсько-Кульчиєвецькій громаді почало працювати комунальне підприємство з оновленою назвою. Раніше було КП «Лаванда», тепер маєте КП «Слобідсько-Кульчієвецьке». Відбулася тільки зміна назви чи підприємство насправді дієве?
- І дієве, і результативне. До прикладу, щодо вивезення твердих побутових відходів, то ми укладаємо договори на вивезення сміття не лише з жителями нашої громади, а й з сусідніми, зокрема обслуговуємо Колибаївську ОТГ. Маємо необхідну техніку, працюємо над розширенням можливостей у цій галузі.
- Окрім внутрішніх поточних питань, які защораз необхідно вирішувати, Ви ще й знаходите час на налагодження зовнішніх зв’язків, зокрема із сусідньою Польщею. Як це вдалося зробити і на які результаті від співпраці сподіваєтеся?
- Наприкінці листопада минулого року випала нагода побувати з робочим візитом в Польщі, де була підписана угода про співпрацю між Слобідсько-Кульчієвецькою сільською радою та гміною м.Оброво про партнерство. Відтак була підписана угода з вуйтом Оброво Анджеєм Вечинським. В угоді зокрема йдеться про сприяння розвитку та поглиблення партнерства, обміну досвідом та співпраці у сферах культури, освіти, спорту та туризму. 
- І наостанок, Руслане Олеговичу, чи потрібна реформа децентралізації країні й чи варто її продовжувати?
- Звичайно, потрібна, більше того, завдяки реформі ми отримали величезний поштовх у розвитку громади, побачили власні перспективи, намітили плани, які варто реалізувати й узагалі, повірили у власні сили, що можемо щось вагоме зробити на місцевому рівні, аби жителям нашої ОТГ жилося краще. Сподіваємося, так буде й надалі.
Наталія ЯЦЕМІРСЬКА

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора