A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ РОДИННИХ ВІДНОСИН

Дата: 10.07.2020 11:08
Кількість переглядів: 1228

До Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги часто звертаються за роз’ясненнями щодо встановлення факту родинних відносин. Сьогодні таке питання є досить актуальним і потребує правового регулювання відповідно до чинного законодавства України.

Родинні відносини (споріднення) – це насамперед кровний зв’язок між людьми. Наявність такого зв’язку говорить про виникнення, зміну чи припинення прав та обов'язків.

Законодавством  передбачено декілька варіантів встановлення родинних відносин:

  • у досудовому порядку (звернувшись до органу реєстрації актів цивільного стану);
  • судовому порядку (звернувшись із відповідною заявою до суду)

Отже, питання щодо встановлення факту родинних відносин можна вирішити шляхом отримання документів через органи РАЦС. Якщо ж одержати документ, який підтверджу факт родинних відносин не вдалося (наприклад, свідоцтво про народження), тоді потрібно одержати відмову із відповідним роз’ясненням.

Відповідно до підпунктів 4.1, 4.2, глави 10, розділу ІІ Порядку
вчинення нотаріальних дій нотаріусами України доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин.

Відтак, заявник має право подати до суду за місцем свого проживання заяву про встановлення факту родинних відносин. Але лише після того, як отримав документ про неможливість встановлення факту родинних відносин у досудовому порядку (відмова з органів РАЦС).

Слід зазначити, що встановлення факту родинних відносин здійснюється судом у порядку окремого позовного провадження.

Заявниками у такій справі можуть бути:

  • спадкоємці померлої особи (мова йде про осіб, які мають право на спадщину, але не мають підтверджуючих документів про кровний зв’язок);
  • особи, котрі мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника яким відмовлено в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні зв'язки;
  • інші особи, якщо встановлення такого факту тягне за собою виникнення юридичних наслідків для цих осіб;
  •  прокурор (для осіб, інтереси яких він представляє за законом).

Втім, згідно ст. 1224 Цивільного  кодексу України, якщо заявник усунений   від права на спадкування, то справи про встановлення факту родинних відносин з метою одержання спадщини не можуть розглядатися судами.

Перелік необхідних документів до суду.

У заяві про встановлення факту родинних відносин повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3) докази, що підтверджують факт.

До заяви про встановлення факту родинних відносин можуть додаватися такі документи та докази:

  • докази, які підтверджують наявність цього юридичного факту (акти, анкети, автобіографії, листівки, сімейні фотографії, листи ділового та особистого характеру, особові справи, рішення судів, ордери на вселення, обмінні ордери, погосподарські книги, виписки з домових книг та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб);
  • довідки органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість поновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану;
  • пояснення свідків, яким достовірно відомо про взаємовідносини померлого із заявником.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» за подання до суду такої заяви, особа сплачує судовий збір у розмірі 0,2 розміру  прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановленого законом  на 1 січня поточного року (439,40 грн – станом на 01.07.2020).

 

Щоб отримати правову консультацію:

???? напишіть на нашу електронну пошту: kamyanets-podilsk.khmelnytskyi@legalaid.km.ua;

???? зателефонуйте на номер центру: (03849) 5-01-59, 5-01-62; (097) 894-49-00.

Необхідні документи можна залишити в ???? скриньці для кореспонденції, що знаходиться при вході на 3-й поверх приміщення місцевого центру за адресою: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, 44.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора