A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Основні моменти  проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО

Дата: 19.04.2021 11:49
Кількість переглядів: 382

 

 

Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій, програмних реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядок передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів Державної податкової служби України затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.10.2020 за №1744/22056 (далі вимоги 1057 та Порядок №1057 відповідно).

Згідно з пунктом 10 статті 17 Закону № 265 у разі неподання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій через дротові або бездротові канали зв’язку, в разі обов’язковості її подання, до суб’єктів господарювання застосовується фінансова санкція у розмірі тридцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн.).

Реквізити фіскального касового чека на товари (послуги) визначено п. 2 розділу 2 Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України від 11.02.2016 за №220/28350 (далі – Положення №13).

Згідно з абзацом восьмим п. 2 розділу 3 Положення №13 фіскальний касовий чек на товари (послуги) має містити, зокрема, код товарної під категорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством).

З 01.08.2020 року код УКТ ЗЕД підакцизного товару – обов’язковий реквізит фіскального чеку. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані проводити  розрахункові операції  через реєстратори розрахункових операцій (далі РРО) та/або програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування  найменування товарів (послуг) із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості. Відповідні зміни внесені до п. 11 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР  Законом України від 20.09.2019 № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

У разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн.) (п. 7 ст. 17 Закону №265 (у редакції Закону №128).

Таким чином, суб’єкти господарювання зобов’язані програмувати та відображати у чеках РРО/ПРРО коди УКТ ЗЕД та подавати до систем обліку даних ДПС копії розрахункових документів із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів фіскального касового чека на товари (послуги).

         

         Кам’янець-Подільська ДПІ

ГУ ДПС у Хмельницькій області

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора