Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

З безробітного в підприємця: держава профінансує відкриття власної справи

Дата: 05.07.2021 16:01
Кількість переглядів: 287

Фото без опису

З початку наступного року непрацюючі члени малозабезпечених сімей, які зареєстровані як безробітні, отримають унікальну можливість розпочати власну справу. Держава пропонує їм отримати фінансову допомогу на відкриття бізнесу, а також, за необхідності, безкоштовне навчання. Допомога розміром до 15 мінімальних зарплат є безвідсотковою та поворотною – її необхідно буде відшкодувати через три роки підприємницької діяльності. Але ця сума буде зменшена на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску. Детальний опис механізму надання допомоги міститься за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-spriyannya-ekonomichnij-samostijnosti-malozabezpechenih-simej-397-210421 

З 2016 по 2019 рік на тих самих умовах у трьох областях України – Харківській, Полтавській та Львівській – проходив пілотний проект, який отримав назву «Рука допомоги».  Тоді близько 240 довготривалих безробітних наважились докорінно змінити власне життя і заснувати свій бізнес. За станом на сьогодні менше 10% з них припинили підприємницьку діяльність. Це вражаюча цифра, адже за статистикою близько половини підприємств малого бізнесу закривають діяльність після першого року роботи.

Середня сума допомоги становила тоді 60-70 тис. грн. Вона не видавалась людям на руки, а йшла на оплату рахунків на придбання необхідного для ведення бізнесу обладнання та матеріалів. 

Близько 30% учасників проекту повернули державі кошти допомоги достроково, за рахунок поточних доходів, інші – після завершення трирічного строку, на який допомога видавалась.

У розвинутих країнах доля малого бізнесу у ВВП складає 30-40%. В Україні – 16-18%. Тож є величезний потенціал для вирішення багатьох суспільних проблем – безробіття, рівня життя людей, бюджетних надходжень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора