A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Триває операція «МАК»: за вирощування коноплі та маку передбачена кримінальна відповідальність

Дата: 09.08.2021 09:41
Кількість переглядів: 535

З початком сезонно-польових робіт перед правоохоронцями постає проблема, як змусити населення відмовитися від посіву маку та конопель. Незаконне виробництво або виготовлення з їх плодів і стебел наркотичних засобів завдає значної шкоди здоров’ю населення і сприяє поширенню наркоманії, що й визначає суспільну небезпеку.  
Наркоманія не тільки створює проблеми для правоохоронців, вона є причиною смертей молодих людей, горя батьків. Тому вкотре застерігаємо громадян із проханням утриматися від посівів маку та конопель. Адже за незаконне вирощування цих культур передбачається кримінальна й адміністративна відповідальність. Це не лише штраф, а й позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як відомо, незнання закону не звільняє від відповідальності. У черговий раз нагадуємо громадянам про норми закону та застерігаємо від необачного кроку.

Зокрема, згідно з статтею 106(2) Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до ста рослин чи конопель - до десяти рослин тягнуть за собою накладення штрафу від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 1700 грн) з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних культур.

Статтею 310 Кримінального кодексу України визначено, що незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п'ятдесяти рослин караються штрафом від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 8500 грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Також згідно зі статтею 309 Кримінального кодексу України кримінальна відповідальність настає за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту. Такі діяння караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Крім цього, частиною другою статті 106(2) Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за невжиття землекористувачами або землевласниками на закріплених за ними земельних ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снодійного маку, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 510 грн), а на посадових осіб - від тридцяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1190 грн).

Отже, протягом червня-вересня поточного року на території громади проводиться комплекс оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «МАК» з метою виявлення і знищення нелегальних посівів наркомісних рослин маку і конопель.

Виходячи з вищесказаного, задумайтесь чи варте вирощування маку і конопель санкцій, передбачених законодавством.

 

Новоушицький відділ Кам’янець-Подільської окружної прокуратури.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора