A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

Дата: 26.11.2021 14:23
Кількість переглядів: 211

 

           Шановні платники податків! 

           У Кам'янець-Подільській  ДПІ  ГУ ДПС у Хмельницькій області         29  листопада 2021 року з 10-00 до 12-00 відбудеться сеанс телефонного  зв’язку «гаряча лінія».

Телефон: 5-05-91 

 

Тема: «Популяризація добровільного дотримання вимог податкового законодавства щодо адміністрування ЄСВ та законодавства з інших  питань». 

 

Спікер: начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок, управління податкового адміністрування ГУ ДПС у Хмельницькій області   Наталія Марущак.

 

Платники спілкувались з Кам’янецькими податківцями  по телефонному зв’язку  «гаряча лінія»

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Дотримання вимог податкового законодавства».  На запитання платників податків відповіла начальник відділу камеральних перевірок управління з питань  виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління  ДПС у Хмельницькій області  Ольга Дворська.

Суб’єкти господарювання - юридичні особи та фізичні особи - підприємці, що телефонували, найбільше цікавилися наступними  питаннями.

ЗАПИТАННЯ:

За який податковий (звітний) період та в який термін потрібно подавати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, якщо в середині року платник переходить на спрощену систему оподаткування?

ВІДПОВІДЬ: 

Платник податку на прибуток, у разі переходу на спрощену систему оподаткування в середині року, подає Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний період, що передує кварталу, з якого він переходить на спрощену систему оподаткування, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду.

ЗАПИТАННЯ:

Як  відобразити в обліку операцію з надання послуг нерезиденту з розробки та постачання програмного забезпечення?

ВІДПОВІДЬ: 

Відповідно до п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно із п. 186.3 ст. 186 ПКУ місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання. До таких послуг належать, зокрема:
      в) послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.

Отже, операція з надання послуг нерезиденту з розробки та постачання програмного забезпечення, повинна відображатися в обліку як операція з постачання послуг, місце постачання яких визначено за межами митної території України.

 

ЗАПИТАННЯ:

Чи має право юридична особа – платник єдиного податку третьої групи здійснювати взаємозалік заборгованостей?

ВІДПОВІДЬ: 

          Відповідно до п. 291.6 ст. 291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями платники єдиного податку третьої групи повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

          Отже, юридичні особи - платники єдиного податку третьої групи не мають права здійснювати бартерні операції, в тому числі погашати заборгованість за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) іншим способом ніж грошовим.

 

         ЗАПИТАННЯ: 

Протягом якого терміну я маю сплатити збір після подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації?

ВІДПОВІДЬ: 

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.
        У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, то сплата здійснюється таким чином: перший платіж – протягом 30 календарних днів з дати подання декларації; другий платіж – до 01 листопада 2023 року; третій платіж – до 01 листопада 2024 року.

 

ЗАПИТАННЯ:

Скажіть, будь ласка, чи необхідно при поданні одноразової (спеціальної) добровільної декларації додавати документи, які підтверджують суму коштів, розміщених на рахунках у банках України в національній або іноземній валюті?

ВІДПОВІДЬ: 

Так. Фізична особа, яка виявила бажання задекларувати кошти у національній та іноземній валюті, розміщені на рахунках у банках України, шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, зобов’язана документально підтвердити суму задекларованих коштів. При цьому такі документи надаються одночасно з поданням такої декларації.

ЗАПИТАННЯ:

Які категорії фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку повинні вести облік товарних запасів?

ВІДПОВІДЬ: 

Згідно із п. 12 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

 

Кам’янець-Подільська ДПІ

ГУ ДПС у Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора