A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Платники спілкуються з Кам’янецькими податківцями  по телефонному зв’язку  «гаряча лінія»

Дата: 14.12.2021 18:50
Кількість переглядів: 181

 

                                                                                                              

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

Кам’янець-Подільська державна податкова інспекція

_____________________________________________________________

                      Хмельницька область, м. Кам’янець-Подільській, вул. Огієнка, 74

 

                                                                    ГУ ДПС у Хмельницькій області

                                                                    Сектор інформаційної взаємодії

Платники спілкуються з Кам’янецькими податківцями  по телефонному зв’язку  «гаряча лінія»

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Популяризація добровільного дотримання вимог податкового законодавства».  На запитання платників податків відповіла начальник відділу камеральних перевірок управління з питань  виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління  ДПС у Хмельницькій області  Ольга Дворська.

Суб’єкти господарювання - юридичні особи та фізичні особи - підприємці, що телефонували, найбільше цікавилися наступними  питаннями.

ЗАПИТАННЯ:

         Чи повинні подати повідомлення за формою 20-ОПП суб’єкти  господарювання?

ВІДПОВІДЬ:

Податковим кодексом України встановлено обов’язок платників податків обліковуватись у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку) (п. 63.3 ст. 63 ПКУ).

Порядок взяття на облік за неосновним місцем обліку платників податків визначено розд. VII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588). Якщо відповідно до законодавства у платника податків, крім обов’язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають такі обов’язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі (п. 7.1 розд. VII Порядку № 1588).

Відповідно до п. 7.2 розд. VII Порядку № 1588 для взяття на облік за неосновним місцем обліку платник податків зобов’язаний протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню чи пов’язані з оподаткуванням, подати до відповідного контролюючого органу заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП (далі – заява за ф. №17-ОПП) (додаток 9 до Порядку № 1588).

ЗАПИТАННЯ:

Як переглянути раніше подану звітність?

ВІДПОВІДЬ:

У приватній частині «Електронного кабінету» меню «Перегляд поданої звітності» надає користувачу Електронного кабінету можливість перегляду раніше поданої податкової, пенсійної та статистичної звітності до ДПС незалежно від способу її подання, включаючи звіти, подані на паперових носіях до центрів обслуговування платників податків. Користувач отримує перелік всіх звітів, поданих у відповідному звітному періоді, звітний період визначається двома параметрами – роком та місяцем.

Нагадаємо, згідно з абзацом першим п. 42.6 ст. 42 Податкового кодексу України електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до ПКУ, законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» із змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» із змінами та доповненнями без укладення відповідного договору.

Статтею. 42 ПКУ передбачено, що платник податків стає суб’єктом електронного документообігу після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі з дотриманням вимог Закону № 851 та Закону № 2155.

Пунктом 42 прим. 1.1 ст. 42 прим. 1 ПКУ визначено, що Електронний кабінет створюється та функціонує за такими принципами, зокрема, здійснення автоматизованого внесення до журналу всіх дій (подій), що відбуваються в електронному кабінеті, включаючи у тому числі фіксацію дати і часу відправлення, отримання документів через електронний кабінет та будь-якої зміни даних, доступних в Електронному кабінеті, за допомогою кваліфікованої електронної позначки часу. Інформація про дату і час надсилання та отримання документів, іншої кореспонденції з ідентифікацією відправника та отримувача зберігається безстроково і може бути отримана через Електронний кабінет у вигляді електронного документа, в тому числі у вигляді квитанції у текстовому форматі.

ЗАПИТАННЯ:

Які застосовуються ставки при одноразовому декларуванні активів фізичними особами?

ВІДПОВІДЬ:

В рамках амністії  запропоновано ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані, а саме:

  • 5% загальна ставка;
  • 9% для закордонних активів
  • 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП.

 Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

        Перелік активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства:

  • активи (крім нерухомості та транспортних засобів), сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень;
  • квартира/квартири – загальна площа якої/яких не перевищує сукупно до 120 кв. м.;
  • будинок/будинки – загальна площа якої/яких не перевищує сукупно до 240 кв. м;
  • технічні споруди до 60 кв.м.;
  • земельні ділянки – у межах норм безоплатної приватизації;
  • один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера).

ЗАПИТАННЯ:

Який порядок врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових періодів та відображення його у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств?

ВІДПОВІДЬ:

Платник податку на прибуток зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових періодів  з урахуванням п. 3 підрозділу 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Зменшення фінансового результату до оподаткування на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років відображається у рядку 3.2.4 додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

 

ЗАПИТАННЯ:

Як платнику податку на прибуток, який застосовує коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, які виникають відповідно до положень Податкового кодеку України (у т. ч. на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових років), розрахувати суму пільги з податку на прибуток, передбачену п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ?

 

ВІДПОВІДЬ:

     Сума пільги, передбаченої п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 Податкового кодексу України розраховується таким чином:

    сума від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду х розмір базової ставки податку : 100.

    При цьому платник податку, який застосовує коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ (у т. ч. на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), суму такої пільги відображає у додатку ПП, якщо показник у рядку 04 «Об’єкт оподаткування (рядок 02+ рядок 03РІ)» Податкової декларації з податку на прибуток підприємств  за відповідний звітний період має позитивне значення без врахування суми від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року.

     Сумою прибутку податкового (звітного) періоду в межах якого визначається сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років для розрахунку суми пільги з податку на прибуток, передбаченої п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ, є показник у рядку 04 «Об’єкт оподаткування (рядок 02+ рядок 03РІ)» Декларації зі знаком «+ чи -» без врахування суми від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, відображеної у рядку 3.2.4 додатка РІ за такий період.
         У разі якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

 

 

         Кам’янець-Подільська ДПІ

ГУ ДПС у Хмельницькій області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора