A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

До відома мешканців та суб’єктів господарювання територіальної громади

Дата: 24.12.2021 15:15
Кількість переглядів: 181

 

Новації застосування РРО/ПРРО з 01.01.2022 року

Кам’янець – Подільська ДПІ інформує, що з 01 січня 2022 року значно розширюється коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), які мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі - ПРРО).

Саме з 01 січня 2022 року закінчується перехідний період (пункту 61 підрозділу 10 Розділу ХХ «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» Податкового кодексу України) і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стане обов’язковим.

Відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями, далі - Закон № 265/95-ВР) застосування РРО та/або ПРРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

При цьому, відповідно до вимог пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України РРО та/або ПРРО не будуть застосовувати платники єдиного податку першої групи.

Що стосується фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, вони повинні застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні будь-яких розрахункових операцій на загальних підставах. Винятком є ті суб’єкти господарювання, які визначені у статті  9 Закону № 265.

Суб’єкти господарювання мають можливість використовувати як апаратний (РРО), так і програмний РРО(ПРРО). Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

Уся актуальна інформація щодо запровадження ПРРО розміщена на офіційному веб-порталі ДПС України банер «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Матеріали банеру містять актуальні нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сфері реєстрації та застосування РРО/ПРРО, відповіді на поширені питання, що надходять до ДПС від користувачів ПРРО, презентаційні матеріали тощо.

Також у банері наявні покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/, та https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/), відеоуроки щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців розміщені за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/. Відеоуроки щодо формування електронної печатки для ПРРО розміщено за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/elektronni-dovirchi-poslugi/.

Таким чином, звертаємо увагу суб’єктів господарювання платників єдиного податку ІІ-ІV груп на необхідності завчасної реєстрації у контролюючих органах РРО та/або ПРРО з метою дотримання вимог чинного законодавства України.

 

Застосування РРО при реалізації технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту

Кам’янець – Подільська ДПІ звертає увагу платників податків, що змінами в законодавстві (Закон №1791-VIII) передбачено, що платники єдиного податку другої та третьої груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні застосовувати РРО/ПРРО незалежно від обсягу отриманого доходу від продажу.

При цьому термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту», для цілей Закону про РРО вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 № 231 "Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій".

Тож "єдинщики" –  другої та третьої груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні  застосовувати РРО/ПРРО в обов’язковому порядку незалежно від обсягу отриманого доходу від такого продажу. 

                                                                                                

 

Хто повинен вести облік товарних запасів згідно з Порядком №496?

Кам’янець – Подільська ДПІ  повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 р. № 496 затверджено Порядок, який визначає правила ведення обліку товарних запасів. Він поширюється на фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону про РРО зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОП.

Наказ №496, що затвердив Порядок та Форму ведення обліку, набув чинності з 26 листопада. Таким чином його вимоги необхідно виконувати від цієї дати.

Державна Податкова служба України наголошує, що положення, передбачені Порядком №496,  не стосуються платників єдиного податку І групи.

Щодо єдинників другої-четвертої груп, то положення Порядку №496 торкнуться лише:

  • платників  єдиного податку, що наведені у пункті 61 підрозділу 10 Розділу XX Податкового Кодексу України та здійснюють наступні види діяльності:
    • реалізують технічно-складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту;
    • реалізують лікарські засоби, а також вироби медичного призначення;
    • реалізують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Окрім того, вимоги Порядку стосуються:

  • фізичних осіб підприємців, що належать до 3 групи єдиного податку та зареєстровані платниками податку на додану вартість.
  • фізичних осіб підприємців на загальній системі оподаткування, що ведуть господарську діяльність у сферах торгівлі, громадського харчування та послуг.

Державна податкова служба розробила покрокову відеоінструкцію щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців. У ролику роз’яснюється, що таке облік товарних запасів, у якій формі ФОП здійснює облік при отриманні товару, як правильно заповнити Форму ведення обліку товарних запасів тощо. Детальніше про ведення обліку товарних запасів можна ознайомитися на сайті Державної податкової служби України   за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/8300.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора