A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Як вберегтися від отруєння грибами

Дата: 14.07.2022 19:03
Кількість переглядів: 141

                   

 

                          Як вберегтися від отруєння грибами

В Україні є традиційним вживання страв з грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички збирання грибів. Для декого це хобі, спосіб насолодитися природою, або ж – можливість поповнити запаси на зиму чи приготувати смачну вечерю.

Необхідно пам’ятати!

Гриби є «важкою їжею». Вони протипоказані дітям до 14 років, людям похилого віку й особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, при цукровому діабеті та вагітним жінкам.

Шкода отруйного гриба полягає в токсині, який міститься в ньому, міліграмів якого достатньо, щоб викликати не зворотну реакцію в організмі людини. Небезпека токсинів, що є в отруйних і токсичних грибах, різниться за спрямованістю дії. Одні наносять удар на травний тракт, а інші – на функцію головного мозку та ЦНС. Третій різновид отруєнь зачіпає печінку, нирки, головний мозок – це токсини плазмотоксичного впливу. Дуже часто в одному отруйному грибі поєднуються кілька різновидів токсинів. 

Ті, хто думає, що отруїтися можна лише отруйними грибами – помиляються!

Іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, інфікованих патогенною флорою, частіше внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, серед яких слід виділити випадки ботулізму.

При перших ознаках отруєння грибами (біль в животі, нудота, блювота, пронос, слабкість) викликайте швидку допомогу і з перших хвилин починайте промивання шлунка та кишківника.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Для попередження отруєння грибами Кам’янець-Подільське управління Головного управління Держпродспоживслужби рекомендує дотримуватись елементарних правил:

  1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Незнайомі гриби категорично не можна збирати та купувати. Одна єдина бліда поганка, що попалася разом з іншими ста грибами, може отруїти на смерть.
  2. Ніколи не збирайте червиві та перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини. Цілком реально з’ївши їх, можна отримати харчове отруєння.
  3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту застосовувалися отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
  4. Не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто можна отруїтися.
  5. Обробіть зібрані гриби не пізніше чотирьох годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше пів року.
  6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. По гриби треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби у целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.
  7. Не збирайте гриби в жарку погоду та відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів та провокує їх швидке старіння.
  8. Не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих, зібране ними ще раз ретельно переберіть.
  9. При збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов’язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде закругленим, як колодочка ножа, гладеньким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі.
  10. Зібрані гриби розсортуйте за окремими видами, очистіть від землі, піску та листя, промийте водою, того дня відваріть кілька разів у підсоленій воді.
  11. У жодному разі не довіряйте народним способам визначення отруйності грибів.

Забороняється:

  • вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

 

 

Оксана ГОРБАТЮК – головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кам’янець-Подільського управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора