Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Ботулізм: причини, симптоми та профілактика

Дата: 18.07.2022 09:51
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

       

 

Ботулізм: причини, симптоми та профілактика

Ботулізмважке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до летального результату.

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.

Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного та рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерій з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

 

ЗВІДКИ ЙДЕ ІНФЕКЦІЯ?

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризикув'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби.

Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптомим'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

 

ОСНОВНІ СИМПТОМИ:

  • нудота;

  • блювота;

  • характерний біль у животі;

  • рідке випорожнення без патологічних домішок;

  • порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів);

  • спрага, сухість слизових оболонок;

  • розлад ковтання;

  • може змінитися тембр голосу;

  • сильний головний біль;

  • запаморочення;

  • безсоння;

  • загальна слабкість;

  • підвищення температури тіла;

  • відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

  • м'ясних та грибних консервів;

  • консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

  • якщо є сумніви у якості продуктів.

 

 

   Гострим кишковим інфекціям можна запобігти

 

У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як: сальмонельоз, дизентерію, гастроентероколіти, гепатити, харчові токсикоінфекції тощо.

При цьому основною локалізацією збудників вказаних хвороб є кишківник людини.

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока, але частіше хворіють діти. Це пов’язано з тим, що у них захисні сили та гігієнічні навички недостатні.

Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Найчастіший шлях передачі збудників інфекційхарчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами й вжиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки.

Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному через забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

Кишкові інфекції недарма називають «хворобою брудних рук». Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти предмети, що оточують їх, тим самим створюють небезпеку зараження оточуючих.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Роль мух в розповсюдженні гострих кишкових захворювань загальновідома. На лапках та поверхні тіла мухи переносять велику кількість мікробів на предмети оточуючого середовища: продукти харчування, посуд і т. д.

Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

  • користуватися індивідуальним посудом;

  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

  • окремо готувати та зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • вживати бутельовану воду, у разі неможливості придбання бутельованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

  • при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Ковтання води, полоскання рота при купанні в невідомих, необладнаних річках, озерах, ставках також загрожує гострими кишковими захворюваннями. Адже відкриті водойми часто забруднені – в них стікають нечистоти, які змиваються в ґрунт дощами.

Вказані хвороби проявляються не зразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.

При появі клінічних ознак хвороби треба негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням. Це вбереже ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора