A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Ботулізм: причини, симптоми та профілактика

Дата: 18.07.2022 09:51
Кількість переглядів: 76

       

 

Ботулізм: причини, симптоми та профілактика

Ботулізмважке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до летального результату.

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.

Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного та рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерій з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

 

ЗВІДКИ ЙДЕ ІНФЕКЦІЯ?

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризикув'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби.

Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптомим'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

 

ОСНОВНІ СИМПТОМИ:

  • нудота;

  • блювота;

  • характерний біль у животі;

  • рідке випорожнення без патологічних домішок;

  • порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів);

  • спрага, сухість слизових оболонок;

  • розлад ковтання;

  • може змінитися тембр голосу;

  • сильний головний біль;

  • запаморочення;

  • безсоння;

  • загальна слабкість;

  • підвищення температури тіла;

  • відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

  • м'ясних та грибних консервів;

  • консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

  • якщо є сумніви у якості продуктів.