A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Інформація про результати діяльності Кам’янець-Подільської окружної прокуратури

Дата: 02.12.2022 13:45
Кількість переглядів: 94

ІНФОРМАЦІЯ 

про результати діяльності Кам’янець-Подільської окружної прокуратури

 (в порядку ст. 6 Закону України «Про прокуратуру»)

 

Кам’янець-Подільська окружна прокуратура здійснює свою діяльність на території м. Кам’янець-Подільський та Кам’янець-Подільського району, у складі 15 територіальних громад (Гуківська, Гуменецька, Дунаєвецька, Новодунаєвецька, Жванецька, Закупненська, Кам’янець-Подільська, Китайгородська, Маківська, Новоушицька, Орининська, Слобідсько-Кульчієвецька, Смотрицька, Староушицька, Чемеровецька).

Окружною прокуратурою впродовж 2022 року вживались організаційні та практичні заходи щодо підвищення ефективності діяльності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої шкоди, а також заходи, спрямовані на покращення як організації роботи працівників прокуратури при здійсненні процесуального керівництва досудовим розслідуванням, так і їх взаємодії із слідчими та оперативними працівниками, відслідковування негативних тенденцій росту окремих видів злочинів та вжиття відповідних заходів з метою посилення роботи працівників поліції на проблемних напрямках.

У період дії воєнного стану активізовано правоохоронну діяльність у сферах протидії корупції, ухилення від мобілізації, законності використання бюджетних коштів, законності розпорядження та ефективності використання земель, а також здійснено ряд заходів з метою забезпечення належного виконання визначених законодавством функцій та завдань органів прокуратури.

З метою підвищення рівня правового виховання населення міста та району та посилення профілактичного впливу по запобіганню вчиненню злочинів, працівниками окружної прокуратури в засобах масової інформації (місцеві друковані ЗМІ та мережі Інтернет) постійно висвітлюються результати розкриття, розслідування та судового розгляду найбільш резонансних кримінальних проваджень, вчинених на підвідомчій території. За період І-ІІІ квартали 2022 року здійснено 612 виступів в засобах масової інформації, що на більше ніж за 2% більше ніж за 9 місяців минулого року (602).

Завдяки скоординованим діям правоохоронних органів вдалося досягти зниження злочинності та суттєвого зменшення кількості вчинених на території юрисдикції окружної прокуратури злочинів окремих категорій, суттєво підвищити рівень їх розкриття.

Також, за 9 місяці 2022 року на території Кам’янець-Подільського району на 6,2% зменшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я у порівнянні із аналогічним періодом 2021 року.

Із загальної кількості облікованих кримінальних правопорушень 32,7% становлять злочини проти власності, що на 26,8% менше ніж за аналогічний період 2021 року.

Серед вказаної кількості кримінальних правопорушень цієї категорії 176 становлять крадіжки, кількість яких у порівнянні із 2021 роком на всій території, яка перебуває під юрисдикцією окружної прокуратури зменшилась на 24,5%.

Суттєву роботу проведено у сфері запобігання та протидії корупції. За процесуального керівництва окружної прокуратури розслідувано низку корупційних кримінальних правопорушень, 8 з яких упродовж поточного року скеровано до суду.

Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Зокрема, до суду у поточному році направлено 378 кримінальних проваджень, в тому числі 7 кримінальних проваджень у земельній сфері, 7 – в бюджетній, 8 - у корупційних кримінальних провадженнях, та 3 – щодо ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

На виконання повноважень щодо нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів національної поліції, ізоляторі тимчасового тримання прокурорами забезпечено принципове реагування на порушення прав затриманих та ув’язнених, за результатами розгляду 85 документів реагування окружної прокуратури до відповідальності притягнуто 5 осіб.

Незважаючи на суттєві обмеження повноважень поза межами  кримінального судочинства, окружною прокуратурою у 2022 році забезпечено ефективне виконання конституційної функції представництва прокурором інтересів держави в суді. Роботу вдалось зосередити на вирішенні найбільш гострих проблем та досягти позитивних реальних результатів в бюджетній сфері, сфері земельних відносин, у т.ч. щодо земель прибережної захисної смуги. Загалом на захист інтересів держави окружною прокуратурою у І-ІІІ кварталах 2022 року заявлено 85 позовів на суму понад 1 млрд 357 млн. грн. Реально виконано  судові рішення за позовами окружної прокуратури більш як на 940 млн. грн.  В ході представництва інтересів держави розпочато 17 кримінальних проваджень.

Забезпечено системне реагування представницькими засобами прокурорського реагування на факти недотримання вимог щодо утримання протирадіаційних укриттів.

 Так, в поточному році до суду скеровано позовну заяву про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання органу місцевого самоврядування вжити заходи щодо оформлення та державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна вартістю понад 20 млн грн.

Встановлено, що з 2018 року на балансі однієї з ОТГ перебувають будинок культури та захисна споруда (протирадіаційне укриття) загальною площею майже 1 000 квадратних метрів. Реагуючи на вказане порушення, окружна прокуратура звернулась до суду.

Вживались ефективні заходи представницького характеру й у інших сферах: в земельній сфері заявлено 30 позовів на загальну суму 1 млрд 339 млн, в бюджетній сфері - 38 позовів на суму 1,5 млн грн, в сфері охорони навколишнього природного середовища - 13 позовів на суму 17,7 млн грн.

Упродовж І-ІІІ кварталів 2022 року до окружної прокуратури надійшли 212 звернень, з яких вирішено 128 звернень. З питань досудового розслідування 86 звернень, з низ 31 - від учасників кримінального провадження.  Скарги на дії і рішення слідчих та дізнавачів поліції складають майже третину (30) від загальної кількості вирішених звернень з питань досудового розслідування.

Головним пріоритетом органів прокуратури було та залишається додержання прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, громадян, захист особи, суспільства та держави від протиправних посягань, забезпечення та зміцнення законності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора