A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Нова редакція форми Податкової декларації запроваджується з 01 січня 2023 року

Дата: 17.01.2023 13:45
Кількість переглядів: 148

 

Щодо внесення змін до Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС у Хмельницькій області, звертає увагу платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки - юридичних осіб, що наказом Міністерства фінансів України від 10.11.2022 №371 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.11.2022 за №1484/38820), із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 05.12.2022 №412 «про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 10.11.2022 №317» (зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.12.2022 за №1537/38873) затверджено нову редакцію податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Нова редакція форми Податкової декларації запроваджується з 01 січня 2023 року.

Основні зміни, що містяться у новій формі Податкової декларації.

Передбачена можливість зазначати код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць на території територіальних громад КАТОТТГ (19 символів) замість коду за КОАТУУ (10 символів).

Декларацію доповнено інформацією щодо:

- адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонка 4 розділу І у Додатках 1 та 2);

- строку користування податковою пільгою у звітному  періоді (колонки 20-21 розділу І Додатка 1, колонки 19-20 розділу І Додатка 2);

- деталізація нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (рядки 5.1., 5.2. розділу ІІ у Додатках 1 та 2).

Для зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Щодо внесення змін до Податкової декларації з плати за землю

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС у Хмельницькій області звертає увагу платників плати за землю - юридичних осіб, що наказом Міністерства фінансів України від 18.02.2022 №83 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.03.2022 за №303/37639 внесено зміни до форми Податкової декларації з плати за землю.

Нова редакція форми Податкової декларації запроваджується з 01 січня 2023 року.

Основні зміни, що містяться у новій формі Податкової декларації.

Передбачена можливість зазначати код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць на території територіальних громад КАТОТТГ (19 символів) замість коду за  КОАТУУ (10 символів).

Декларацію доповнено інформацією щодо:

- адреси місць розташування об’єкта оподаткування;

- періоду володіння/користування земельною ділянкою з розбивкою на частку повних та неповних місяців;

- строку користування податковою пільгою у звітному  періоді.

При розрахунку орендної плати за землю необхідно буде зазначати дату закінчення терміну дії договору оренди.

Для зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

 

З 1 січня по-новому декларуємо майновий стан і доходи

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС у Хмельницькій області інформує, що з 1 січня 2023 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи.

Нову форму податкової декларації запроваджено Наказом Міністерства фінансів України від 09 червня 2022 року № 160 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 червня 2022 р. за № 631/37967.

Так, форма декларації про майновий стан і доходи отримала нові додатки:

Додаток Ф4 – розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;

Додаток МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Порядок подання Декларації через Електронний кабінет

З  01 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022  року.

Як подати декларацію?

1. Зайти на субсайт ГУ ДПС у Хмельницькій області: https://kh.tax.gov.ua/ ;

2. Знайти розділ електронний кабінет: https://cabinet.tax.gov.ua/ ;

3. Увійти до Особистого кабінету за допомогою ключа ЕДП ;

4. У розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи» ;

Нагадуємо, що за допомогою Електронного кабінету можна:

1. Заповнити декларацію;

2. Надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді;

3. Додати копії первинних документів; (зокрема, для використання права на податкову знижку!).

Увага! Сервіс «InfoTAX»

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС у Хмельницькій області нагадує, що завдяки сервісу «InfoTAX», який запроваджений Державною Податковою службою України, через месенджер Telegram платники податків мають можливість отримувати інформацію про:

- стан розрахунків з бюджетом;

- реєстраційні та облікові дані;

- результати обробки документів;

- терміни подання звітності та сплати податків.

Також платники можуть отримати інформацію із Системи електронного адміністрування податку на додану вартість та Системи реалізації пального та спирту етилового.

На сьогодні сервіс «InfoTAX» надає близько 20 сервісів.

Переходьте до онлайн – спілкування, використовуючи месенджер Telegram, для отримання консультацій з питань оподаткування у Контакт – центрі Державної податкової служби України! Це зручно та швидко!

 

Подання заяви про застосування спрощеної системи через Е-кабінет

Як при створенні ФОП в Електронному кабінеті заяви про застосування спрощеної системи оподаткування в електронній формі збільшити кількість рядків поля 6 та 8 такої заяви?

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС у Хмельницькій області інформує, що форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308 ( далі – Заява).

Електрона форма Заяви за ідентифікатором F0102003 розміщена на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів/Реєстр форм електронних документів.

При створенні в режимі «Введення звітності» Електронного кабінету Заяви в електронній формі таблиця поля 6 «Місце провадження господарської діяльності (індекс, адреса)» та поля 8 «Обрані види діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010» такої Заяви містить лише одну строку. За потреби кількість рядків може бути збільшено, шляхом додавання нової строки у таблиці поля 6 Заяви, яке здійснюється натисненням правої кнопки миші при наведенні курсору на рядок поля 6. Повинна з’явитись панель інструментів редагування рядків, яка дозволяє рядки в таблиці додавати або видаляти.

Аналогічно здійснюється збільшення або зменшення кількості рядків поля 8 Заяви.

 

Форми звітності для платників єдиного податку

За яким ідентифікатором форми в електронному вигляді подається податкова декларація платника ЄП – ФОП та як в Електронному кабінеті створюється така декларація?

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС у Хмельницькій області роз'яснює, податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) в електронній формі подається:

  • за ідентифікатором форми F0103405 (у якого податковий (звітний) період рік);
  • за ідентифікатором форми F0103307 (у якого податковий (звітний) період квартал).

При створенні Декларації в режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму податкової декларації (F0103405/F0103307) за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. В наступному вікні обирає «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора