A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Податкова інформує

Дата: 14.02.2023 12:52
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

Що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області нагадує.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які є чи були платниками податків.
Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

 

Податківці нагадують платникам терміни подання декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області звертає увагу платників на дотриманні термінів подання декларацій про майновий стан і доходи які визначені Податковим кодексом України.

 Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подається у такі терміни :

- фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – до 01 травня року, наступного за звітним;

- громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації – до 01 травня року, наступного за звітним;

- фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), у разі припинення підприємницької діяльності – протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням;

- резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, –  не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду;

- фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.

Платник податків самостійно обирає спосіб подачі декларації:

- особисто або уповноваженою особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання (далі - поштою);

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

 

 

1 березня 2023 року завершується Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області звертає увагу, що процедуру одноразового добровільного декларування продовжено до 01 березня 2023 року відповідно до Закону України від 15 серпня 2022 року № 2516-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України».

Загалом одноразове добровільне декларування (або податкова амністія) стартувало в Україні з 01 вересня 2021 року.

В одноразовій декларації громадяни України чи фізичні особи можуть вказати рухоме чи нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права та валютні цінності, одержані за рахунок незадекларованих доходів.

Підрозділом 9 прим. 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України визначено хто може скористатися податковою амністією, які активи можна задекларувати і що гарантує держава.

Для зручності платників Державна податкова служба України розробила Банер щодо запровадження одноразового добровільного декларування. Банер містить наступні розділи: Нормативно-правові акти; Повідомлення; Роз’яснення для платників; Зворотній зв’язок; Декларація Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування у регіонах.
Також створено відеоролик «Кампанію податкової амністії продовжено». У відео детально роз’яснюється: які активи підлягають спеціальному декларуванню; ключові відмінності податкової амністії; хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням; які ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування тощо.

Відеоролик можна переглянути за посиланням: 

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/9104.html

Де розміщується інформація щодо платників податків, у яких є податковий борг?

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області роз'яснює,  відповідно до п. 35.4 ст. 35 Податкового кодексу України, на офіційному веб-порталі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, оприлюднюється:

щоденно інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, із зазначенням керівників таких суб’єктів господарювання та сум податкового боргу в розрізі платежів і територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, із зазначенням керівників таких територіальних органів;

щомісячно:

інформація щодо сплати податків суб’єктами природних монополій та суб’єктами господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами;

інформація про фізичних осіб, які мають податковий борг, із зазначенням прізвища, імені, по батькові (за наявності), дати народження фізичної особи, сум податкового боргу в розрізі платежів і територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, із зазначенням керівників таких територіальних органів;

інформація щодо сплати податків і зборів суб’єктами господарювання, які зареєстровані платниками акцизного податку з реалізації пального, та/або отримали ліцензії на право виробництва або зберігання пального (крім зберігання пального, яке не реалізується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки), оптової або роздрібної торгівлі пальним.

Форма такої інформації та порядок її оприлюднення встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Контролюючий орган не несе відповідальності за оприлюднення інформації, передбаченої у цьому пункті, яка є помилковою, внаслідок зазначення платником податків неправильних реквізитів у документах про сплату податків і зборів, невиконання обов’язку щодо надання контролюючим органам інформації про зміну у своїх даних чи даних про об’єкти оподаткування або з інших причин, незалежних від контролюючих органів.

Форма інформації щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, форма інформації щодо фізичних осіб, які мають податковий борг та Порядок формування і оприлюднення деякої податкової інформації, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.02.2015 № 67 із змінами та доповненнями.

На офіційному вебпорталі ДПС (https://tax.gov.ua) оприлюднюється інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, з якою можна ознайомитись за посиланням: Головна/Відкриті дані/Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг.

Оновлення інформації на вебпорталі ДПС щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

Слід зазначити, що меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету надає платнику податків з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного пункту меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить наступну інформацію по кожному виду платежу, зокрема:

назва ТО ДПС; код платежу; назва платежу; надміру сплачені суми та суми, які будуть нараховані в наступних звітних періодах «+» (Надміру сплачені суми єдиного внеску (авансові платежі) для єдиного внеску); податковий борг «-» (без врахування пені) (заборгованість «-» з єдиного внеску); залишок несплаченої пені.

Обравши один з податків (платежів) користувач натисненням кнопки миші отримує доступ до деталізованої інформації з інтегрованої картки платника по вибраному податку (платежу) в розрізі проведених операцій.

Також платник податків має право надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «F/J1300204» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора