A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Збережемо первоцвіти!

Дата: 17.02.2023 11:04
Кількість переглядів: 83

 

 

 

      Щороку, у весняний період, триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

      Відповідно до діючого законодавства, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

      Так, за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.    

      Торгівля лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (корені, стебла, плоди тощо), зібраними в порядку загального використання природних рослинних ресурсів, заборонена частиною четвертою статті 9 Закону України «Про рослинний світ».

      Тому, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими і не губити декоративні дикоростучі рослини лише задля насолоди їх запахом і красою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора