A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Пенсійний фонд України відповідає на запитання

Дата: 27.02.2023 14:00
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

Фото без опису

 

 

ЯКЩО БУДИНОК ОДНОЧАСНО ОПАЛЮЄТЬСЯ І ТЕПЛОВОЮ, І ЕЛЕКТРИЧНОЮ ЕНЕРГІЄЮ, НА ЯКУ ПОСЛУГУ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ СОЦІАЛЬНІ НОРМАТИВИ ПРИ ПРИЗНАЧЕННІ СУБСИДІЇ?

Якщо для опалення житлового приміщення одночасно використовується теплова енергія та/або природний газ, та/або електрична енергія, – соціальні нормативи для опалення чи теплопостачання приміщення під час розрахунку житлової субсидії застосовуються тільки на одну комунальну послугу за вибором людини.

Проте це обмеження не стосується випадків, коли в багатоквартирних житлових будинках споживачам, що встановили автономні системи опалення, нараховується плата за послугу з постачання теплової енергії (для опалення місць загального користування, на функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі тощо), у такому разі субсидія призначається на обидві послуги.

Фото без опису

 

 

В ОСОБИСТОМУ КАБІНЕТІ РОБОТОДАВЦЯ СТАТУС ЛІКАРНЯНОГО ПОЗНАЧЕНО ЯК «ГОТОВО ДО СПЛАТИ». КОЛИ РОБОТОДАВЕЦЬ ОТРИМАЄ КОШТИ НА РАХУНОК?

 

Статус листка непрацездатності «готово до сплати» вказує на те, що страхувальник може працювати з ним для нарахування коштів.

Коли такий статус з’явиться, роботодавець має сформувати на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заяву-розрахунок на фінансування відповідного виду допомоги та надіслати її до Фонду.

Після опрацювання заяви-розрахунку кошти будуть направлені Пенсійним фондом України роботодавцю на спеціальний рахунок для зарахування страхових виплат.

Після отримання цих коштів від Фонду роботодавець виплачує їх застрахованій особі.

Фото без опису

 

 

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ ПРАВО НА ПРИЗНАЧЕННЯ ЖИТЛОВОЇ СУБСИДІЇ?

 

Субсидія — це адресна допомога, що надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг. Призначається вона, якщо доходи мешканців домогосподарства, що проживають в житловому приміщенні, не дають змоги самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Обов’язковий відсоток платежу для кожної сім’ї залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства. Обчислюють його в розрахунку на одну людину. Визначається такий платіж індивідуально за єдиною формулою: середньомісячний дохід домогосподарства в розрахунку на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, потім отриманий результат ділиться на 2 і множиться на 15 відсотків. Це базова норма плати за послуги.

Такий підхід забезпечує принцип соціальної справедливості – що менші доходи домогосподарства, то меншим є відсоток обов’язкового платежу за житлово-комунальні послуги і, відповідно, більший розмір субсидії.

 

📌 Довідково

Формула, за якою визначається обов’язковий платіж, визначена постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.1998 1156 “Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії”.

Соціальна норма житла та соціальні нормативи, у межах яких держава надає субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, установлені постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 409 “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування”.

Фото без опису

 

 

ЧОМУ ВІДХИЛЕНО ЗАЯВУ-РОЗРАХУНОК?

Для отримання від Пенсійного фонду України фінансування для оплати лікарняних роботодавцю необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про суми коштів, нараховані застрахованим особам.

У яких випадках електронну заяву-розрахунок може бути відхилено?

По суті, причина одна – це помилки.

В електронних заявах-розрахунках, які подаються за е-лікарняними, найчастіше зустрічаються такі помилки:

1. неправильно заповнено реквізити страхувальника: місцезнаходження (вказано не повністю або з помилками), номер рахунку, МФО банку тощо;

2. не внесено дані щодо приналежності застрахованої особи до пільгової категорії (у разі наявності);

3. є невідповідність між страховим стажем за останні 12 місяців, який застрахована особа набула фактично, і тим, що зазначено в Реєстрі застрахованих осіб;

4. неправильно розраховано суму виплат за листком непрацездатності.

 

Найпоширеніші помилки в електронних заявах-розрахунках за паперовими лікарняними стосуються даних, що вводяться відповідальними особами вручну: це стосується як реквізитів самого листка непрацездатності, так й інформації про застраховану особу. При цьому, для документального підтвердження, скановані копії паперових листків непрацездатності прикріплюються до електронної заяви-розрахунку.

Увага!

В заявах-розрахунках зі статусом “не прийнято” причина відхилення відображається у вигляді коментаря (в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України).

Тож для своєчасного отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності потрібно уважно перевіряти всі реквізити та реєстраційні дані.

Довідково

Роботодавці, які з певних причин не можуть скористатись електронним кабінетом на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, можуть скласти заяву-розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України.

Фото без опису

 

 

ЧИ ПРИЗНАЧАЮТЬ СУБСИДІЮ, ЯКЩО БУЛО ПРОДАНО ОДНУ КВАРТИРУ, А КУПЛЕНО ІНШУ, В ІНШОМУ НАСЕЛЕНОМУ ПУНКТІ?

 

У разі купівлі квартири (чи будинку) після продажу іншої квартири (будинку) субсидію можуть призначити протягом шести місяців.

Але за умови, що таке житло – єдине житлове приміщенням у власності особи, і це підтверджується документами.

Доходи від такого продажу не враховуються у сукупному доході домогосподарства.

Фото без опису

 

 

Я ПЕНСІОНЕРКА, ПРАЦЮЮ У БЮДЖЕТНІЙ УСТАНОВІ, ЯКА РЕГУЛЯРНО СПЛАЧУЄ СТРАХОВІ ВНЕСКИ. ЧОМУ В ТАКОМУ РАЗІ ПРИ ЗВЕРНЕННІ ЗА ПЕРЕРАХУНКОМ ПЕНСІЇ З 1 ЛЮТОГО МЕНІ, ЯК ПРАЦЮЮЧІЙ, ВРАХОВАНО СТАЖ І ЗАРПЛАТУ ТІЛЬКИ ПО ВЕРЕСЕНЬ 2022 РОКУ?

Згідно частини четвертої статті 42 Закону України від 09.07.2003 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам проводиться з урахуванням не менш як 24-х місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії або з урахуванням менше 24 місяців страхового стажу, але після призначення (попереднього перерахунку) пройшло не менше 2-х років.

Перерахунок пенсійних виплат здійснюється з урахуванням даних про страховий стаж з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на підставі поданих страхувальниками звітів про сплату єдиного внеску.

 

Ситуація, про яку ви зазначаєте, очевидно пов’язана зі строками звітування. У зв’язку з тим, що квартальний звіт подається страхувальниками протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу, відомості про страховий стаж та заробітну плату працівників відображаються в реєстрі застрахованих осіб за кілька місяців з моменту сплати ЄСВ.

При перерахунку вашої пенсії було враховано стаж та заробіток по вересень 2022 року включно, оскільки дані про стаж та заробіток за IV квартал 2022 року станом на 1 лютого 2023 року не надійшли до Пенсійного фонду України.

Фото без опису

 

 

ПІСЛЯ СМЕРТІ ЧОЛОВІКА МОЯ 15-РІЧНА ДОНЬКА ОТРИМУЄ ПЕНСІЮ ПО ВТРАТІ ГОДУВАЛЬНИКА. Я ВИЙШЛА ЗАМІЖ, І МІЙ НИНІШНІЙ ЧОЛОВІК ДОНЬКУ ВДОЧЕРИВ. ЧИ МОЖЕ ВОНА І НАДАЛІ ОТРИМУВАТИ ПЕНСІЮ?

Пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні (стаття 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Дітям пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.

Фото без опису

 

 

ЧИ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМ ДОКУМЕНТОМ ПРИ ПРИЗНАЧЕННІ ПЕНСІЇ ДОВІДКА ПРО ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ

ЗА ПЕРІОД ДО 1 ЛИПНЯ 2000 РОКУ?

 

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. Заробітна плата за цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року обов’язково надається до органу Пенсійного фонду України у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року набула менше п’яти років страхового стажу.

У інших випадках довідка про заробітну плату надається за бажанням людини. Наприклад, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу. Якщо в цей же період була робота за сумісництвом, то доцільно надавати довідки про заробіток зі всіх місць роботи.

Довідка про заробітну плату видається підприємством, установою чи організацією, де працювала людина, яка звертається за пенсією, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

Фото без опису

 

 

ЧИ ВИКЛЮЧАЮТЬСЯ ІЗ РОЗРАХУНКОВОГО ПЕРІОДУ, ЗА ЯКИЙ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ СЕРЕДНЬОДЕННА ЗАРОБІТНА ПЛАТА ПРАЦІВНИКА ДЛЯ ОБЧИСЛЕННЯ ЙОМУ ДОПОМОГИ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ, КАЛЕНДАРНІ ДНІ ПРИЗУПИНЕННЯ ДІЇ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ У ЗВ’ЯЗКУ З ВІЙСЬКОВОЮ АГРЕСІЄЮ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ ЗА ЛІКАРНЯНИМИ, ЗАКРИТИМИ ДО ТА ПІСЛЯ 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ?

 

Обчислення середньоденної заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 1266.

Постановою Уряду від 02.12.2022 1350 до цього Порядку було внесено зміни, які набули чинності з 1 січня 2023 року. Зокрема, пунктом 3 Порядку передбачено виключний перелік поважних причин, за яких невідпрацьовані календарні дні виключаються із розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати. Період призупинення дії трудового договору внесено до переліку зазначених причин саме з 1 січня 2023 року.

Тобто, при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за страховими випадками, які розпочалися після цієї дати, із розрахункового періоду виключаються календарні дні призупинення дії трудового договору. При розрахунку відповідної допомоги за страховими випадками, які розпочалися до 1 січня 2023 року, такі періоди не виключаються.

Фото без опису

 

 

ЯК ВРАХОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ ДОХОДИ ПОДРУЖЖЯ,

ЯКЩО ВОНИ РАЗОМ НЕ ПРОЖИВАЮТЬ?

 

Житлова субсидія призначається виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і розраховується на всіх членів домогосподарства (пункт 24 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 848 (далі Положення).

Під час призначення житлової субсидії враховуються доходи членів сім’ї домогосподарства, в тому числі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.

Водночас відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

Із урахуванням зазначеного, доходи подружжя враховуються при призначенні житлової субсидії, окрім випадку, якщо обом більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу (пункт 24 Положення).

Фото без опису

 

 

ДООПРАЦЬОВАНО МОЖЛИВІСТЬ ФОРМУВАННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ ЗАЯВИ – РОЗРАХУНКУ

ЗА ПАПЕРОВИМИ ЛІКАРНЯНИМИ

 

Відтепер, роботодавці, в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України можуть формувати заяву-розрахунок на підставі даних паперового листка непрацездатності.

Для цього у формі заяви-розрахунку необхідно зазначити тип листка непрацездатності «паперовий», вказати його серію та номер та додати до заяви-розрахунку скановану копію паперового лікарняного (кольорову).

Фото без опису

 

 

МІЙ ЧОЛОВІК МАЄ ЗАБОРГОВАНІСТЬ З ВИПЛАТИ АЛІМЕНТІВ СВОЇЙ ПЕРШІЙ СІМ’Ї, І ТОМУ НАМ ВІДМОВЛЯЮТЬ В ПРИЗНАЧЕННІ СУБСИДІЇ? ЧИ ПРАВИЛЬНО ЦЕ?

 

Якщо у складі домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці, то житлова субсидія (у тому числі на наступний період) домогосподарству не призначається.

Водночас, житлову субсидію може бути призначено, якщо заборгованість погашається частинами (за рішенням суду) або коли боржник за рішенням суду вважається безвісно відсутнім або має правовий статус особи, зниклої безвісти.

Крім того, на субсидію можуть розраховувати боржники зі сплати аліментів, які є алко- або наркозалежними (це підтверджено медичною довідкою), а також особи, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади) чи домашнього арешту або тримання під вартою.

 

📌 Довідково

Боржникам зі сплати аліментів субсидія призначається відповідно до пункту 14 підпункту 7 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (зі змінами).


Фото без опису

 

 

ЯКІ ПІЛЬГИ НА ОПЛАТУ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ПЕРЕДБАЧЕНІ ДЛЯ ВДОВИ ЗАГИБЛОГО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ?

Вдова загиблого Захисника України має право на пільги, визначені статтею 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, зокрема, на 50-відсоткову знижку з оплати комунальних послуг.

Пільга надається без урахування середньомісячного доходу на такі послуги:

  • з управління багатоквартирним будинком;
  • з постачання та розподілу природного газу, електричної і теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;
  • на оплату абонентського обслуговування для споживачів за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньо-будинкових систем про надання комунальних послуг, а також витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено об'єднання співвласників, житлово-будівельний (житловий) кооператив, та витрат на комунальні послуги в такому будинку;
  • на придбання твердого палива і скрапленого газу.

 

При розрахунках плати за опалення та користування житлом площа, на яку надається знижка, становить 21 кв. м на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. м на сім'ю.

 

Якщо ж дружина є непрацездатною і проживає у сім'ї, яка складається лише з непрацездатних осіб, 50-відсоткова знижка за користування газом для опалювання житла надається на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. м на кожну особу, яка має право на знижку оплати, та 21 кв. м на сім'ю).

 

📌 Важливо!

Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо надаються незалежно від виду житла чи форми власності на нього.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора