A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 15.05.2023 14:10
Кількість переглядів: 175

Фото без опису

 

 

ЕКСТЕРИТОРІАЛЬНІСТЬ В ОБСЛУГОВУВАННІ: ЗВЕРТАТИСЬ МОЖНА ТУДИ, ДЕ ЗРУЧНО

 

Пенсійний фонд України активно розвиває напрямок надання послуг громадянам дистанційно – через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Для спрощення доступу розроблено і мобільний застосунок “Пенсійний фонд”.

Якщо ж користувач послуг Пенсійного фонду України бажає відвідати Фонд особисто, він може зробити це там, де зручно: обслуговування за принципом екстериторіальності стало для органів Пенсійного фонду України буденністю, звичною справою. Особливого значення такий підхід набув в умовах воєнного стану, коли багато пенсіонерів тимчасово перемістилися в більш безпечні місця.

Якщо людина зареєстрована в одному місці, а хоче скористатись послугами Пенсійного фонду України в іншому, – не існує жодних перепон: їй можуть надати послугу в обраному сервісному центрі Фонду.

До будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України можна звернутись з питань:

  • призначення/перерахунку пенсій, субсидій, пільг, страхових виплат;
  • зміни способу виплати;
  • поновлення/припинення виплати;
  • переведення виплат за новим місцем проживання;
  • консультацій та роз’яснень діючого законодавства;
  • видачі довідок про розмір пенсії, про перебування на обліку;
  • видачі пенсійних посвідчень;
  • надання відомостей з реєстру застрахованих осіб;
  • оформлення допомоги на поховання тощо.

Отримати електронні послуги Пенсійного фонду України через вебпортал електронних послуг Фонду можливо за посиланням: https://portal.pfu.gov.ua/

 

Адреси сервісних центрів Фонду: https://bit.ly/42eGiE5

 


Фото без опису

 

ЗА ЯКИХ УМОВ БУДЕ ПРОДОВЖЕНО НАДАННЯ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ

 НА НЕОПАЛЮВАЛЬНИЙ ПЕРІОД?

З травня 2023 року Пенсійний фонд України призначить житлові субсидії на неопалювальний період для більшості домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому опалювальному періоді.

Водночас житлова субсидія на наступний період буде призначена на підставі нової заяви та декларації домогосподарствам, до складу яких входять: внутрішньо переміщені особи; особи, які орендують житлове приміщення для проживання; особи, які зверталися за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Також звернутися за продовженням житлової субсидії потрібно, якщо не всі зареєстровані в домогосподарстві особи проживають за місцем реєстрації. 

Житлові субсидії на наступний період буде призначено на підставі отриманої шляхом обміну інформації від організацій-надавачів послуг, зокрема, про забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами за встановленими цінами, тарифами і розміром внесків/платежів на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги.

За відсутності необхідної інформації житлова субсидія на такі послуги призначатися не буде.

Фото без опису

МІНІМАЛЬНИЙ ТА МАКСИМАЛЬНИЙ РОЗМІР ЩОМІСЯЧНОЇ СТРАХОВОЇ ВИПЛАТИ

 

Згідно з нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності та виходячи із середньомісячної заробітної плати, яку людина одержувала до ушкодження здоров’я.

Максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати чотири мінімальні заробітні плати.

Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати у перерахунку на 100 відсотків втрати професійної працездатності не може бути меншим за мінімальну заробітну плату.

Фото без опису

НАДАВАЧІ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ МАЮТЬ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ

 НА ВЕБПОРТАЛІ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ ТА НАДАВАТИ АКТУАЛЬНУ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ТАРИФИ

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України» визначено, що для надання інформації, необхідної для призначення та розрахунку житлових субсидій та пільг управителі багатоквартирних будинків, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, виконавці комунальних послуг мали обов’язок до 1 січня 2023 року зареєструватись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Наразі лише половина надавачів житлово-комунальних послуг виконали цю вимогу.

Слід зазначити, що житлові субсидії на неопалювальний період (з 1 травня по 30 вересня) для громадян буде призначено Пенсійним фондом України на підставі отриманої від організацій-надавачів послуг шляхом обміну інформації, зокрема, про забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами за встановленими цінами, тарифами; розміром внесків/платежів на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги.

За відсутності необхідної інформації житлова субсидія на такі послуги призначатися не буде.

ДО УВАГИ НАДАВАЧІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ!

 

Зареєструйтесь в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Фонду та надайте актуальну інформацію про діючі тарифи. 

Це дозволить органам Пенсійного фонду України призначити житлові субсидії всім, хто їх потребує.

Алгоритм реєстрації на вебпорталі електронних послуг Фонду наступний:

  1. Зайдіть на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, авторизуйтесь в особистому кабінеті за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), обравши спосіб входу як «юридична особа».
  2. Завантажте договір приєднання для управителів об’єднань та виконавців комунальних послуг, обравши відповідну вкладку у розділі «Управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг».
  3. Заповніть необхідну інформацію та підпишіть договір приєднання за допомогою КЕП.
  4. Визначте відповідальну особу/осіб для роботи в особистому кабінеті у якості «управитель/об’єднання/виконавець комунальних послуг» та надайте посадові сертифікати КЕП до Головного управління Пенсійного фонду України за місцем надання послуг споживачам.
  5. Фото без опису

    ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ ПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМ: ЯК ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ

     

    Порядок проведення перерахунку пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати, визначено частиною четвертою статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ та постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 10-1.

    Пенсії автоматично перерахують працюючим пенсіонерам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2023 року набули 24 місяці страхового стажу, або тим, які відпрацювали менше 24 місяців, але від призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки. При цьому працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, такий перерахунок буде проведено у разі, якщо вони досягли пенсійного віку.

    Щодо розміру підвищення пенсій після перерахунку, то воно в кожного пенсіонера індивідуальне, оскільки, по суті, у формулі для обчислення страхової пенсії, визначеній законом, збільшується коефіцієнт страхового стажу або коефіцієнт страхового стажу та заробітної плати (за доцільності). Розмір підвищення залежить від того, який страховий стаж вже має людина та який заробіток одержувала в період роботи.

    Дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам – 1 квітня 2023 року. Перерахунок з квітня буде проведено після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за І квартал 2023 року (очікуваний строк – травень місяць). Тобто, орієнтовно у червні, пенсіонери, які матимуть право на перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійної виплати та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

    Важливо!

    Страховий стаж – період, протягом якого сплачено страхові внески

Фото без опису

ПІЛЬГИ НА ПЛАТУ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ УЧАСНИКАМ БОЙОВИХ ДІЙ

Громадянину, який отримав посвідчення “учасника бойових дій” та хоче оформити пільги на оплату житлово-комунальних послуг, потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду України та подати заяви:

  • про внесення відомостей до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП);
  • про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.

При поданні заяви для внесення відомостей до ЄДАРП учасник бойових дій пред’являє паспорт громадянина України та надає документ, що підтверджує право на пільги, та дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків або паспорт з відповідною відміткою (для фізичних осіб, які через релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган). 

Інформацією про місце проживання людини є відомості, що були внесені до паспорта як місце реєстрації. 

Для підтвердження фактичного місця проживання (за потреби) учасник бойових дій надає: довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, договір оренди, довідку про сплату житлово-комунальних послуг за іншою (відмінною від місця реєстрації) адресою, або інший офіційний документ, що підтверджує фактичне місце проживання пільговика, а в разі їх відсутності – акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи, який складається посадовою особою виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади. 

Заява до ЄДАРП подається або особисто, або в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, або поштою.

Також заяви з необхідними документами та відомостями від учасників бойових дій приймаються посадовими особами виконавчих органів сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад або військових адміністрацій та посадовими особами центрів надання адміністративних послуг, виключно з формуванням електронної справи та передаються до органу Пенсійного фонду України протягом трьох робочих днів з дати надходження. 

Якщо людина має право на пільги згідно з кількома законами, до ЄДАРП включається уся інформація про учасника бойових дій. Проте з-поміж усіх можливих варіантів пільговик обирає одну підставу для пільги. 

У разі зміни будь-яких відомостей, що потребують коригування включеної до ЄДАРП інформації, пільговик повідомляє про це орган Пенсійного фонду України протягом 30 днів.

Фото без опису

ЖИТЛОВА СУБСИДІЯ У ТРАВНІ ЗМЕНЬШИТЬСЯ: ЗАВЕРШИВСЯ ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН

 

Відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону.

Житлова субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення розраховується у квітні та жовтні з урахуванням тривалості опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Це значить, що у квітні субсидію, яка буде виплачуватись у травні, розраховано на всі отримані послуги, в тому числі за 15 днів на послуги з опалення.

На неопалювальний сезон – на період з 1 травня по 30 вересня – Пенсійний фонд України розрахує житлові субсидії для більшості громадян, які отримували їх під час опалювального періоду, автоматично, за умови, що не змінилися дані про майновий стан чи склад родини. Якщо ж зміни відбулися, отримувачі субсидії повинні надавати протягом 30 днів до територіальних органів Фонду інформацію про такі зміни.

 

Перелік категорій громадян, які мають звернутись з новим пакетом документів для призначення субсидії – за посиланням: https://bit.ly/3AFx2x8

Фото без опису

УРЯД УРЕГУЛЮВАВ ПИТАННЯ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ З ДОГЛЯДУ

ТА МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ ПОТЕРПІЛИМ НА ВИРОБНИЦТВІ

Оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 28.04.2023 № 438, якою затверджено Порядок організації надання деяких соціальних послуг з догляду та медичних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Нормативно-правовий акт врегульовує порядок реалізації права громадян на належні їм соціальні послуги.

Відтепер людина, яка постраждала на виробництві, може отримати соціальні послуги, зокрема з догляду, за вибором: або через надавачів соціальних послуг (юридичних та фізичних осіб – підприємців, яких внесено до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг; фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі, без здійснення підприємницької діяльності), або отримати грошову компенсацію, у разі якщо догляд здійснює член сім’ї потерпілого або інша особа. 

Пенсійний фонд України відповідає за складання списків потерпілих на виробництві, які потребують догляду, та взаємодіє з територіальними громадами, де вони проживають.

Медичні послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання надаються у межах програми медичних гарантій, зокрема медичної послуги з надання мобільної паліативної допомоги. Такі послуги здійснюють сімейні лікарі, з якими потерпілі уклали декларацію. 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора