A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Інформує Пенсійний фонд

Дата: 19.06.2023 16:46
Кількість переглядів: 38

Фото без описуФото без опису

 

 

13 ЧЕРВНЯ УРЯД УХВАЛИВ ПОСТАНОВУ 601, ЯКОЮ ПЕРЕДБАЧЕНО ЗАПРОВАДЖЕННЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ПРОЄКТУ З УДОСКОНАЛЕННЯ

ПОРЯДКУ НАДАННЯ НАСЕЛЕННЮ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ

 

Метою прийняття документу є створення умов для максимального спрощення процедури звернення громадян за субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового палива і забезпечення швидкого прийняття рішення щодо її надання.

Людина має просто виявити бажання на отримання такої соціальної допомоги від держави шляхом подання спрощеної заяви на призначення житлової субсидії “в один клік” і надати дозвіл на збір та обробку відомостей про себе та осіб, з урахуванням яких призначатиметься виплата.

Відвідувати органи Фонду для подання спрощеної заяви не потрібно, – процес подання заяви буде максимально автоматизовано.

Спрощену заяву можна буде подати в онлайн-кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України, мобільному додатку Пенсійного фонду України або засобами Порталу Дія. 

Про технічну реалізацію такої можливості буде невідкладно поінформовано.

Крім того, таку заяву в паперовій формі можна надіслати поштою або подати через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади, центру надання адміністративних послуг.

У заяву необхідно внести прізвище, ім’я та по батькові, серію та номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) заявника та осіб, які входять до складу домогосподарства, свою адресу та рахунок в банку (у форматі ІВАN), на який людина бажає отримувати виплату та підписати спрощену заяву (у разі її подання електронними засобами – за допомогою кваліфікованого електронного підпису).

Решту інформації, необхідної для визначення права домогосподарства на житлову субсидію, Пенсійний фонд України отримає з державних реєстрів та баз даних завдяки автоматизованому обміну інформацією.

Протягом 10 робочих днів Пенсійний фонд України перевіряє дані про домогосподарство на відповідність вимогам, передбаченим для призначення житлової субсидії,  формує заповнену заяву та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за її призначенням.

За результатами розгляду спрощеної заяви, сформованих заяви і декларації, буде визначено розмір житлової субсидії або відмовлено у її призначені. 

Протягом 3 днів після прийняття рішення Пенсійний фонд повідомляє заявника про прийняте рішення,.

Повідомлення про прийняте рішення, встановлений розмір житлової субсидії (у разі її призначення), причини відмови і порядок його оскарження, разом із сформованими заявою та декларацією, надійде заявникам: тим, хто подавав через особистий кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду України – в його особистий кабінет; тим, які подавали засобами мобільного  додатку  Пенсійного фонду України у мобільний додаток; хто подав засобами Порталу Дія через Портал Дія; хто подав спрощену заяву у паперовій формі на адресу електронної пошти. 

У разі прийняття рішення про відмову в призначенні житлової субсидії заявник протягом 14 календарних днів з дня повідомлення йому про прийняте рішення може подати виправлені заяву та декларацію, в тому числі долучивши до них копії (скановані копії) документів, що можуть доповнити, спростувати або актуалізувати відомості, внесені до заяви та декларації.

Якщо протягом цього періоду редагувань / доповнень до заяви та декларації не здійснено, вважається, що заявник погодився з рішенням органу Пенсійного фонду України про відмову у призначенні житлової субсидії. Нову спрощену заяву може бути подано у наступному кварталі.

У разі прийняття органом Пенсійного фонду України рішення про призначення житлової субсидії сформовані заява та декларація вважаються остаточними, поданими і надсилаються для формування виплатних документів.

Важливо! Діючий нині механізм звернення за призначенням субсидії з повним пакетом документів залишається чинним і за бажанням людини застосовується у звичному порядку. 

Фото без опису

 

 

ЗАРОБІТОК ПІД ЧАС ВІЙНИ ЗМЕНШИВСЯ. ЯК ЦЕ

МОЖЕ ПОЗНАЧИТИСЯ НА МАЙБУТНІЙ ПЕНСІЇ?

 

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” для обчислення пенсії враховується заробітна плата за всі періоди страхового стажу людини починаючи з липня 2000 року.

За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також може враховуватися заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року.

Заробітна плата людини за кожен місяць із зазначеного періоду враховується для обчислення пенсії через індивідуальний коефіцієнт зарплати, який визначається шляхом співставлення заробітної плати людини із середньою зарплатою по Україні у цьому місяці. 

Законом передбачено можливість виключати із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці із невигідним заробітком (низькими коефіцієнтами). 

Минулого року Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” було доповнено нормою, згідно з якою, якщо це доцільно, можливо виключати як невигідні місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення.

Поряд з цим можливість виключати при обчисленні пенсії періоди з невеликим заробітком у зв’язку з особливим станом було передбачено законодавством і раніше – у зв’язку з введенням карантину: з місяця його запровадження у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення.

Тобто, місяці роботи під час карантину та воєнного стану, за які сплачено внески, буде враховано до страхового стажу, а невигідний заробіток для обчислення пенсії за цей час (якщо коефіцієнт зарплати низький в порівнянні з іншими місяцями періоду) можна не враховувати. 

Можливість виключення місяців із “невигідною” заробітною платою передбачено саме для того, щоб мінімізувати негативний вплив карантину та воєнного стану на розмір пенсії. 

Таке виключення – називають “оптимізацією” заробітку. Порядок “оптимізації” заробітної плати для обчислення пенсії визначено статтею 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. При оптимізації можливо виключити із підрахунку зарплати періоди до 60 календарних місяців страхового стажу підряд, але не більш як 10% тривалості страхового стажу. 

Додатково, понад 10% тривалості страхового стажу, може бути виключено заробіток за періоди карантину, воєнного стану, строкової військової служби, навчання, догляду за особою з інвалідністю І групи або дитиною з інвалідністю, людиною, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Після проведення “оптимізації” період, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, не може бути меншим ніж 60 календарних місяців.

Фото без опису

 

 

ІНФОРМАЦІЮ ПРО ЖИТЛОВУ СУБСИДІЮ МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ В ОСОБИСТОМУ    КАБІНЕТІ НА ВЕБПОРТАЛІ ЕЛЕКТРОННИХ ПОСЛУГ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

Пенсійним фондом України реалізовано можливість перегляду повідомлень про результати прийнятих рішень щодо призначення / непризначення / відмову у призначенні житлових субсидій.

Повідомлення розміщено в особистому кабінеті заявника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України .

Для того щоб ознайомитись з інформацією про призначену житлову субсидію, необхідно зробити кілька кроків.

Крок 1. Зайдіть на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua

Крок 2. Авторизуйтесь за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або Дія.Підпису, або ID.GOV.UA. Увійдіть в особистий кабінет.

Крок 3. У меню зліва оберіть рубрику “Мої повідомлення“.

Крок 4. У вікні, яке з’явиться на екрані, перейдіть у “Індивідуальні повідомлення“ та ознайомтесь з текстом повідомлення про прийняте рішення щодо житлової субсидії.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора