A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Пенсійний фонд України відповідає на запитання

Дата: 18.07.2023 11:01
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

Фото без опису

 

У ЯКИХ ВИПАДКАХ ДОПЛАТА ЗА ПОНАДНОРМОВИЙ СТАЖ

 ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВЕЛИЧИНИ ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ?

 

Стаття 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначає, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, але не більш як на 1% мінімального розміру пенсії за віком (прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність). 

Тобто, якщо розмір пенсії людини, обчислений за формулою (ст. 27 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”) з урахуванням набутого стажу та заробітку вище прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (з грудня 2022 року – 2093 грн), то доплата обчислюється виходячи з величини прожиткового мінімуму.

Важливо

Пенсіонерам, які працюють, при зростанні прожиткового мінімуму доплата за понаднормовий стаж перераховується після звільнення з роботи.

Фото без опису

 

 

ЧИ БУДЕ МЕНІ ПРОДОВЖЕНО ВИПЛАТУ ПЕНСІЇ ПО ІНВАЛІДНОСТІ, ЯКЩО ІНВАЛІДНІСТЬ ВСТАНОВЛЕНО ПО ЧЕРВЕНЬ 2023 РОКУ, А МОЖЛИВОСТІ ПРОЙТИ ПОВТОРНИЙ ОГЛЯД МСЕК В МЕНЕ ЗАРАЗ НЕМАЄ?

 

Відповідно до статті 34 Закону УкраїниПро загальнообовязкове державне пенсійне страхуванняпенсія по інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалідності.

Пунктом 14-6.1 Прикінцевих положень Закону визначено, що для осіб з інвалідністю, у яких строк припинення виплати пенсії припадає на період дії воєнного стану у разі за неможливості проходження повторного огляду виплата пенсії продовжується до припинення або скасування воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування.

З урахуванням того, що строк дії воєнного стану в Україні продовжено по 18 серпня 2023 року, виплату пенсії продовжено по 18 лютого 2024 року.

Довідково

Медико-соціальні експертні комісії здійснюють огляд осіб з інвалідністю (в тому числі повторний) незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування таких осіб на території України.

Фото без опису

 

 

Я ПРОПРАЦЮВАЛА 10 РОКІВ В ШКІДЛИВИХ УМОВАХ.

У ЯКОМУ ВІЦІ Я МОЖУ ВИЙТИ НА ПЕНСІЮ?

 

Наявність стажу роботи в шкідливих умовах тривалістю 10 років та страхового стажу не менше 25 років дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списком 2 після досягнення 55-річного віку.

Підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення здійснюється на підставі записів у трудовій книжці та уточнюючих довідок, які видають підприємства, установи, організації або їх правонаступники.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана така довідка.

Необхідність надання довідки, що уточнює характер виконуваної роботи, зумовлена, зокрема,тим, що в трудовій книжці відсутня інформація про зайнятість протягом повного робочого дня в шкідливих та важких умовах праці.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора