A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Дата: 15.11.2023 22:15
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

Цукровий діабет це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Знаючи про фактори ризику, цій хворобі можна запобігти.

Існує декілька типів цукрового діабету: діабет І типу, діабет ІІ типу, гестаційний діабет та інші.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я: у всьому світі на цукровий діабет страждає майже 422 мільйони людей.

Цукровий діабет І типу — інсулінозалежний. У цьому випадку підшлункова залоза виробляє недостатньо інсуліну або взагалі не виробляє його. За допомогою інсулінотерапії та інших методів лікування люди, котрі хворіють на діабет, можуть покращити якість та збільшити тривалість життя.

Найбільш поширеним, переважно серед дорослого населення, є цукровий діабет ІІ типу. Він виникає, коли організм стає стійким до інсуліну, тому розвивається інсулінорезистентність. Протягом попередніх десятиліть поширеність цього типу діабету значно зросла у багатьох країнах світу.

Перед появою у людини цукрового діабету ІІ типу часто спостерігається так званий «переддіабет». Це стан, коли рівень глюкози в крові підвищується, але не настільки аби діагностувати хворобу. Інколи лікарі називають такий стан порушенням толерантності до глюкози. Переддіабет зазвичай має безсимптомний перебіг. Для діагностики лікарю потрібно зробити декілька тестів, а також перевірити рівень глюкози в крові. Переддіабет підвищує ризик розвитку діабету ІІ типу та серцево-судинних захворювань.

ФАКТОРИ РИЗИКУ переддіабету:

- надмірна маса тіла чи ожиріння;

- генетична схильність;

- низька фізична активність;

- цукровий діабет під час вагітності у жінок у минулому - гестаційний .

Найбільш поширені СИМПТОМИ ДІАБЕТУ:

  • підвищене відчуття спраги, сухість у роті;

  • слабкість, постійне почуття втоми;

  • затуманений зір;

  • оніміння кінцівок, поколювання в руках та ногах;

  • повільне загоєння порізів та виразок;

  • різка втрата ваги;

  • часте сечовипускання.

    Якщо ви протягом тривалого часу спостерігаєте такі зміни в організмі, зверніться до сімейного лікаря для подальшої діагностики.

Діабет усіх типів може призвести до ускладнень та спричинити: ниркову недостатність, втрату зору, ампутацію кінцівок, пошкодження нервів, вдвічі збільшити ризик серцево-судинних ускладнень (інфаркт, інсульт).

ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ, що вчасна діагностика та профілактика зменшують ризик розвитку діабету!

ПРОФІЛАКТИКА:

  • Збільшіть фізичну активність. Регулярні фізичні навантаження допоможуть позбутися зайвої ваги, знизити рівень цукру в крові, підвищити чутливість до інсуліну.

  • Дотримуйтеся здорового харчування. Дієти, що ґрунтуються на відмові від конкретних продуктів, допомагають схуднути, проте вони можуть позбавити вас від необхідних нутрієнтів.  Консультуйтесь з фахівцями аби не зашкодити організму.

  • Споживайте більше клітковини та цільнозернових продуктів, їжте овочі, фрукти, горіхи, круп’яні страви. Це допоможе зменшити ризик діабету, покращити контроль рівня цукру в крові, знизити ризик серцево-судинних захворювань.

  • Якщо у вас ожиріння чи надмірна вага, ризик захворіти на діабет зростає. Завдяки фізичній активності та втраті зайвої ваги, цей ризик зменшується на понад 50%.

  • Утримуйтеся від куріння та зловживання алкоголем, адже це може призвести до підвищення рівня цукру та резистентності до інсуліну.

Вчасно звертайтеся до лікаря!!! Адже, легше хворобу попередити, аніж вилікувати її.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора