A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Дата: 30.11.2023 17:46
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

                                    1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

ВІЛ і СНІД – в чому різниця?

ВІЛ (вірусом імунодефіциту людини) передається під час незахищеного статевого акту, переливання зараженої крові, використання нестерильних інструментів та голок, а також від матері до дитини – під час вагітності, пологів або грудного вигодовування.

СНІД (синдром набутого імунодефіциту) - це вже хронічне захворювання. Може минути 10-15 років, перш ніж у ВІЛ-інфікованої людини розвинеться СНІД.

Як виявити ВІЛ?

ВІЛ неможливо визначити за зовнішнім виглядом. Фахівці стверджують, що кожна друга ВІЛ-інфікована людина не здогадується про свою хворобу. Від моменту зараження ВІЛ-інфекцією до вираження симптомів СНІДу може пройти понад 10 років. Виявити проблему може лише спеціальний аналіз крові на ВІЛ.

Результати аналізу можуть бути позитивними (ВІЛ-позитивний статус, що означає наявність вірусу імунодефіциту в організмі) або негативними (ВІЛ-негативний статус, антитіл до ВІЛ не виявлено). Однак навіть при негативному статусі слід пам’ятати про «період вікна» - час з моменту інфікування до можливості виявити вірус становить 3-6 місяців. Тому лікарі рекомендують зробити повторний аналіз через 3 і 6 місяців після можливого зараження.

Як захистити себе від ВІЛ/СНІДу?

Найчастіше – у понад 70% випадків - ВІЛ в Україні передається статевим шляхом. Тому фахівці рекомендують використовувати презервативи, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами, а маючи постійного партнера, зберігати вірність.

Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци і голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо – стерилізувались.

ВІЛ також передається від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. В цьому випадку лікарі проводять антиретровірусне лікування матері під час вагітності та пологів, призначають кесарів розтин і рекомендують штучне вигодовування.

Прикро, однак більшість нових випадків виявляються вперше на 3 та 4 клінічних стадіях ВІЛ-інфекції, коли стан здоров'я вже незадовільний.

При ранньому виявленні та відповідній терапії ВІЛ-позитивні люди можуть жити повноцінним життям.

Де пройти тест на ВІЛ:

- у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра;

- у кабінетах “Довіра”, кабінеті інфекційних захворювань за місцем проживання, в центрах СНІДу, в представництвах громадських організацій, що займаються боротьбою з ВІЛ/СНІДом.

Процедура тестування - безоплатна і швидка. Результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин - підготовка і забір крові з пальця, 10 - очікування результату. Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу, тощо.

Незважаючи на те, що в побуті заразитися хворобою неможливо, ставлення до ВІЛ-інфікованих людей в Україні доволі негативне.

Проте, наразі у подоланні хвороби найважливіше - виявити й привести на лікування всіх, хто живе з ВІЛ. Не дай СНІДу жодного шансу!!!

Більше інформації можна дізнатися https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора