Шкідливі й корисні продукти для серця та судин
Шкідливі й корисні продукти для серця та судин
Довкола теми захворювань серця та судин існує чимало різних зайвих заборон, хибних пересторог. До прикладу, багато людей вважають, що маючи хвороби серця - потрібно утримуватись від фізичної активності, а холестерин і жири - це суцільне зло для серцево-судинної системи.
То ж чи є злом для серцево-судинної системи холестерин та жири?
Холестерин — це жироподібна речовина, яка надходить до організму з харчовими продуктами та має низку корисних функцій, зокрема:
- бере участь в синтезі статевих гормонів і жирних кислот,
- допомагає утворювати вітамін D.
Шкодить здоров’ю надлишок холестерину!!! Саме він відкладається у стінках судин, утворюючи так звані «бляшки», викликаючи атеросклероз (коли обмежується або блокується потік крові судинами).
До підвищення рівня холестерину призводить:
- надмірна кількість насичених жирів (жирні сорти м'яса, птиці, молочні продукти високої жирності).
- продукти із вмістом промислових трансжирів: фастфуд (швидка їжа “на ходу” - масового виробництва), легкі перекуси чи снеки (чипси, палички, сухарики, пластівці), магазинна випічка (торти, печиво, бісквіти), смажені продукти, кулінарні жири, спред (вершкове масло низької якості), майонез.
Натомість ненасичені жири, що містяться в морській рибі, нерафінованій рослинній олії, авокадо та горіхах (в т.ч. наших волоських) допомагають знижувати рівень холестерину й підтримувати здоров'я серцево-судинної системи.
Збалансуй своє харчування та обов’язково контролюй власний рівень холестерину у свого сімейного лікаря.
Й знову нагадуємо, що дізнатися більше про фактори ризику розвитку серцево-судинних хвороб можна на сайті: https://cvd.phc.org.ua/
#СтаньНаВартіСвогоСерця
Ініціатива відбувається в межах Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».