Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Пенсійний фонд інформує

Дата: 29.12.2023 13:33
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

Фото без опису

Я – УЧАСНИК БОЙОВИХ ДІЙ. НАРАЗІ ПЕРЕБУВАЮ ЗА КОРДОНОМ.

МАЮ БАЖАННЯ ВІДМОВИТИСЯ ВІД ПРИЗНАЧЕНИХ МЕНІ ПІЛЬГ

НА СПЛАТУ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ. ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ?

Відповідно до статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” учасники бойових дій мають право, зокрема, на знижку оплати за користування житлом та комунальними послугами.

Пільговик на свій розсуд реалізує своє право на пільги та може відмовитися від них.

Так, надання пільг припиняється, зокрема, за заявою пільговика з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою (пункт 19 Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 373).

Таку заяву можна надіслати в електронному вигляді (🌐 через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, електронною поштою) або засобами поштового зв’язку.

Контакти територіальних органів Пенсійного фонду України можна знайти на інформаційній сторінці вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (Головна / Контакти / Сервісні центри ГУ ПФУ).

Фото без опису

ЯК ЗМІНИТЬСЯ РОЗМІР ПЕНСІЙ З 1 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Закон України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” передбачає підвищення в 2024 році, зокрема, розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Так, згідно зі статтею 8 зазначеного Закону з 1 січня 2024 року мінімальну заробітну плату встановлено в розмірі 7100 грн (до 1 січня – 6700 грн).

Таке збільшення є підставою для перерахунку пенсій непрацюючим особам, які досягли віку 65 років та мають повний страховий стаж (30/35 років для жінок / чоловіків відповідно): мінімальний розмір пенсій таких пенсіонерів  з 1 січня 2024 року не може бути меншим за 40% мінімальної зарплати – 2 840 грн (частина друга статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Крім того, з 1 січня збільшиться розмір щомісячної грошової виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (Закон України “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян”).

Відповідно до статті 7 Закону “Про Державний бюджет України на 2024 рік” з 1 січня 2024 року зростають розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшується до 2361 грн,а прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць – до 2 920 грн.

З урахуванням зазначеного з 1 січня 2024 року з 258,90 до 292,00 грн зросте розмір надбавки до пенсії почесним донорам України, який обчислюється як 10% розміру прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць.

Водночас, пунктом 9 Прикінцевих положень Закону “Про Державний бюджет України на 2024 рік” встановлено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом зі щорічною індексацією пенсій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора