A A A K K K
для людей із порушенням зору
Слобідсько-Кульчієвецька громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

ОБЕРІГАЙМО КРИНИЦІ!

Дата: 17.02.2024 14:57
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

          ОБЕРІГАЙМО КРИНИЦІ!

Багато людей, особливо в сільській місцевості, користується питною водою з криниць. Проте кринична вода, не завжди може бути кришталево чистою. З різних причин у водойму проникає забруднення, відтак вода набуває неприємного запаху, змінюється її колір і смак. Недоброякісна питна вода може стати чинником поширення гострих кишкових інфекцій.

         Чому вода в криниці може зіпсуватися?

Причини забруднення  колодязної води  різні.  Це і стічні води, що просочилися в ґрунт, і хімікати, що використовуються в сільському господарстві, і дощі, які можуть потрапляти в криницю, і навіть трупи тварин, птахів, які випадково потрапили туди. На якості води позначається й плин часу. Поступово всередину потрапляє різне дрібне сміття, комахи, листя, пил, бруд і т. д.  Дно й стіни колодязя замулюються, заростають водоростями, які стають джерелами бактерій та виділяють токсичні речовини. Водночас із основними забруднювачами ґрунту та підземних вод найбільш розповсюдженим і загрозливим є побутове садибне забруднення, недотримання санітарно-технічних вимог щодо відстаней санітарних розривів від потенційних джерел забруднення під час будівництва та облаштування криниць.

          Необхідно  звернути увагу на місце розміщення криниці, яка повинна розташовуватись на підвищеній місцевості, на відстані не менше 50 м від вигрібних ям, гноєсховищ,  тваринницьких ферм, дворових вбиралень  та інших джерел забруднення ґрунту. Стінки криниць повинні бути щільними без тріщин, висота криниці над землею – не менше 0,8 м, дно бажано вкрити шаром піску, гравію чи щебеню товщиною 20-30 см. Для підйому води з колодязя використовують коловорот з відром загального користування. Проте, за можливості, краще застосовувати насос. Біля криниці слід влаштовувати підставку для відер. Територію навколо колодязя треба утримувати в чистоті. Навколо криниці облаштовують бетоновану  відмостку  шириною  2 м  з нахилом  від криниці.

         Не рідше 1 разу на рік повинна проводитись очистка колодязя  від замулювання та намивання породи з одночасним його поточним ремонтом та  облаштуванням. Після очистки колодязя та його ремонту   проводиться профілактична дезінфекція.

    Також  дезінфекцію колодязя здійснюють за епідемічними показами при зараженні води патогенними збудниками або при попаданні у воду колодязів стічних вод, трупів тварин, після паводкового підтоплення, стихійного лиха, тощо.

      Пам’ятаймо про те, що вода може стати першопричиною виникнення багатьох небезпечних масових інфекційних захворювань (дизентерія, черевний тиф, вірусний гепатит А та ряд інших). Коли роками не проводиться чистка та знезараження води, то в таких джерелах спостерігається не тільки високий вміст бактерій, але й нітратів. Проведення санації криниці є надійним методом зниження їх масової частки у воді.

      Санація  шахтних колодязів проводиться  як спеціалізованими організаціями, так і самостійно їх власниками при дотриманні техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.

      Після закінчення дезінфекційних робіт необхідно провести дослідження якості води за фізико-хімічними та бактеріологічними показниками в  відповідно атестованій лабораторії.

     Після відкачки води та знезараження колодязя, як показують результати, якість води в криницях покращується. А це означає, що значно знижується ризик захворіти інфекційними хворобами, що передаються водним шляхом.

      З метою вирішення проблеми очищення води в колодязях як громадського, так і індивідуального користування, кожному користувачеві слід пам’ятати, що гігієна, правильна експлуатація разом з постійним наглядом є головними аспектами контролю за недопущенням розповсюдження захворювань, пов’язаних з якістю питної води.

     Тому ми повинні робити все, щоб зберегти безцінний дар – підземну питну воду.

       Шановні жителі! Не забруднюйте навколишнє середовище, оберігайте свої джерела водопостачання!

 

 

 Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кам’янець-Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора